Rusko odmítlo požadavky pobaltských republik na odškodnění za sovětskou okupaci. Finanční odškodnění žádali ministři spravedlnosti Estonska a Lotyšska. Kreml odmítl i samotný výraz okupace.

„Samozřejmě že vůbec nesouhlasíme s výrazem ‚sovětská okupace‘ a nesouhlasíme ani s tím, aby se jednalo o nějakém odškodnění,” prohlásil mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Nesmí se ani zapomínat na přispění k hospodářskému a sociálnímu rozvoji Pobaltí v době Sovětského svazu,” dodal.

Mluvčí Dmitrij Peskov podle agentury TASS také usoudil, že jde o staré téma, které už dlouho nastolují „horké hlavy”.
Tajný dodatek ke smlouvě s nacisty

Rudá armáda obsadila Pobaltí v roce 1940 na základě tajného dodatku ke smlouvě o neútočení s nacistickým Německem. Po obsazení vypsal okupační režim volby, k nimž byly připuštěny jen prokomunistické strany. Takto složené parlamenty pak schválily připojení k SSSR. Součástí Sovětského svazu byly tři pobaltské republiky, a to až do jeho rozpadu počátkem 90. let.

Estonsko, Litva a Lotyšsko před třemi lety podepsaly společné prohlášení o nezbytnosti domáhat se odškodnění za sovětskou okupaci. Jen Litva před lety vyčíslila tyto požadavky na 30 miliard dolarů (dnes 665 miliard korun), ale zaznívala i suma více než pětadvacetkrát vyšší. (jaz)