Britská vláda bude po vystoupení z EU usilovat o vytvoření zóny volného obchodu s Evropskou unií. Zároveň ale zintenzívnila přípravy pro případ, že brexit nastane bez dosažení dohody s Bruselem. 

Britská vláda se rozhodla, že po vystoupení z EU bude usilovat o vytvoření zóny volného obchodu s Evropskou unií. Zároveň ale zintenzívnila přípravy pro případ, že brexit nastane bez dosažení dohody s Bruselem. 

Spojené království oficiálně odejde z EU dne 29. března 2019 a to v 11 hodin večer tamního času.

Britský návrh předpokládá, že země zachová stejné předpisy pro všechno průmyslové a zemědělské zboží v té podobě, v jaké platily po dobu členství v EU.

Británie však již nechce dodržovat pravidla EU v oblasti služeb, které jsou jedním z hlavních hnacích motorů britské ekonomiky. Ministři se shodli, že v důsledku tohoto přístupu se evropských trh stane méně dostupným pro britské služby.

Kabinet premiérky Mayové považuje za nepravděpodobné, že EU bude s tímto plánem souhlasit, protože se brání čemukoli, co by hrozilo rozdělením jednotného unijního trhu. Proto údajně posílil přípravy i na brexit „bez dohody“.

Mayová doufá, že tento britský plán pomůže, aby se posunuly dopředu rozhovory s EU, které v posledních několika měsících vázly.

Podle Mayové vláda souhlasí také s novými celními podmínkami, které jsou vstřícné vůči podnikatelům a zároveň umožňují Británii svobodně uzavírat nové obchodní dohody se zbytkem světa.

Pokud by se ale Británie vázala normami EU, mohlo by to způsobit komplikace s uzavíráním nových dohod například se Spojenými státy, na jejichž zemědělské výrobky, jež by chtěly do Británie vyvážet, se vztahují jiná pravidla.

Britská vláda chce také dosáhnout „společného institucionálního rámce“, který bude zajišťovat průběžný výklad a uplatňování dohod mezi Británií a EU.

Nová „odlehčená celní dohoda“ má odstranit potřebu hraničních kontrol s tím, že Británie a EU se mají stát jakýmsi „kombinovaným celním územím“, uvádí se v třístránkovém dokumentu shrnujícím plán britské vlády. Na hranicích by platily sazby určené pro EU i ty stanovené pro obchod se zbytkem světa, uvedla stanice Sky News. (sfr)


ZÁKLADNÍ INFORMACE O BREXITU A STAVU DOHOD

  • Přechodné období, ve kterém bude Británie nadále součástí celní unie s jednotného trhu EU bude trvat 21 měsíců po Brexitu až do 31. 12. 2020.
  • I když od 30. 3. 2019 nebude Británie součástí EU, bude po celé přechodné období vázána vnitřními předpisy EU a celou unijní regulací. Dále bude přispívat do unijního rozpočtu a umožní nadále volný pohyb osob z členských států EU do Británie. To je velká porážka pro zastánce tvrdého Brexitu, protože z jejich pohledu bude Británie až do začátku roku 2021 vazalským státem.
  • Konečná dohoda ohledně statusu Severního Irska nebyla dosažena. Dohodlo se pouze, že nedosažení dohody o Severním Irsku v rámci budoucí dohody o vztazích mezi Británií a EU automaticky znamená, že Severní Irskou zůstává členem celní unie s EU. Tedy přesně to, co Teresa May označila za podmínku, kterou nemůže nikdy žádný premiér Spojeného království akceptovat.
  • Na druhou stranu velkým vítězstvím pro zastánce Brexitu je ustanovení, které umožňuje Británii vyjednávat a ratifikovat obchodní dohody se státy mimo EU po celou dobu přechodného období.
  • Britská práva k rybolovu budou po dobu přechodného období stále spravována Bruselem, Británie bude pouze konzultována. To je velká rána především pro Skotsko, kde je rybolov podstatnou součástí národního hospodářství. Skotská rybářská asociace také dohodu označila za neakceptovatelnou.
  • Občané EU budou moci po celou dobu přechodného období cestovat a pracovat v Británii a budou mít stejná práva a sociální jistoty jako ti, kteří už jsou v Británii nyní. A vice versa, britští občané mohou po celé přechodné období volně cestovat a pracovat ve členských státech EU.
  • Status Gibraltaru bude zahrnut do finální dohody o Brexitu v rozsahu, v jakém je to z hlediska aplikovatelnosti evropského práva možné. Což prakticky znamená, že bude záležet především na britsko-španělské dohodě.
  • Existence přechodného období je ale podmíněna dosažením dohody o Brexitu před odchodem Británie z EU tedy před 30. 3. 2019. Z toho pohledu zatím neexistuje žádná pevná garance ohledně obchodních vztahů mezi EU a Británií po tomto datu.