Hlasování o rovnosti pohlaví: Irsko bude v referendu rozhodovat o postavení žen v domácnosti.

Irsko připravuje referendum o zrušení důležitosti ženy v domácnosti a jejich zaměstnávání. Občané mají v lidovém hlasování rozhodnout o vyškrtnutí dvou článků z ústavy, které zdůrazňují důležitost „ženy v domácnosti“ a odrazují matky od nástupu do zaměstnání.

Referendum by se mělo konat s prezidentskými volbami, které musí proběhnout nejpozději v listopadu.

Současná ústava Irské republiky obsahuje článek, který říká, že „žena v domácnosti je pro stát přínosem, bez něhož nelze dosáhnout obecného blaha“.

Další odstavec ukládá státu povinnost zajistit, aby „matky nemusely kvůli ekonomické nouzi jít do práce, a tím zanedbaly své povinnosti doma“.

Irská vláda v prohlášení uvedla, že chce tyto „zastaralé“ odstavce zrušit.

„Více než 80 let od přijetí ústavy je jasné, že článek 41.2 už v ústavě nemá místo,“ konstatoval irský ministr spravedlnosti Charlie Flanagan.

Ústava z roku 1937 podle něj podkopává současný cíl vlády dosáhnout opravdové rovnosti pohlaví.

Před třemi lety se v Irsku konalo referendum, v němž se Irové vyslovili pro uzákonění sňatků homosexuálů.

Letos v květnu občané rozhodli v referendu o zrušení zákazu potratů.

V Česku není referendum

V České republice se doposud konalo jediné celostátní referendum a to o vstupu ČR do Evropské unie v roce 1993. Přes 77 % hlasujících (41,73 % ze všech oprávněných voličů) tehdy podpořilo členství v EU.

Zákon o obecném celostátním referendu však v ČR neexistuje. Občané ČR tak nemají možnost vyvolat referendum. Veškeré pokusy o uzákonění všeobecného referenda byly doposud neúspěšné.

Poslanecká sněmovna však v červnu pustila do dalšího projednávání celkem tři různé návrhy na zavedení obecného referenda, které předložily SPD, ČSSD a KSČM.

Nejvíce restriktivní je předloha sociálních demokratů, která má největší šanci na schválení.

Ve Sněmovně jsou pro zavedení referenda hnutí ANO, Piráti, SPD, ČSSD a KSČM. Dohromady mají 152 hlasů, přičemž potřebná ústavní většina činí 120 hlasů.

Sněmovní kluby podporující referendum se zatím shodují na tom, že pro vyhlášení referenda by měl být potřebný souhlas 300 tisíc až 500 tisíc občanů ČR.

Předloha ČSSD předpokládá vyšší počet podpisů, návrhy SPD a KSČM mnohem nižší.

Návrhy SPD a KSČM umožňují – na rozdíl od předlohy ČSSD – hlasovat v referendu například i o zahraničněpolitických otázkách včetně vystoupení z EU a NATO. (sfr)