Průzkum: Babišovo hnutí ANO zastavilo propad. za volebním výsledkem však zaostává. Propadá se TOP 09.

Propad hnutí ANO se v červnu zastavil. V nejnovějším průzkumu preferencí politických stran vede Babišovo hnutí s 28,5 procenty. Propadla TOP 09. Nedařilo se Pirátům. Posiluje ODS. Lidovci balancují na pětiprocentní hranici. Vyplynulo to z výzkumu agentury Kantar TNS pro Českou televizi.

Červnový volební model ukázal stabilizaci voličské přízně hnutí ANO. Babišovo hnutí by volby vyhrálo s 28,5 procenta, což je o 1,5 procentního bodu více než o měsíc dřív.

Od února přitom vykazovala podpora ANO spíše sestupnou tendenci, když v květnu ztratila 3,5 procentního bodu. Podle posledního modelu se stále nachází pod svým ziskem z podzimních voleb do Poslanecké sněmovny.

Druhé místo nadále zaujímá ODS, které model přisoudil 15,5 procenta, což je o čtyři procentní body více, než byl výsledek sněmovních voleb.

Třetí místo patří Pirátům, kteří v aktuálním výzkumu zaznamenali největší meziměsíční propad ze všech stran, a to o 2,5 procentního bodu na 12 procent.

Okamurově SPD preference mírně vzrostly na 9,5 %.

Sociální demokracii by volilo 8 % lidí.

„U většiny stran jsou jich preference poměrně stabilní. Došlo k menší korekci propadu ANO, který jsme zaznamenávali a sledovali zhruba od února. Také SPD zastavila svůj jarní pokles,“ uvedl k výsledkům průzkumu analytik Pavel Ranocha.

„Největší změnou, kterou jsme našli v červnových datech, je poměrně velká ztráta preferencí u České pirátské strany, je to zhruba 2,5 procentního bodu,“ doplnil.


PRŮZKUM STRAN; červen 2018 (KANTAR TNS) 

Zdroj: Kantar TNS


 

TOP 09 mimo sněmovnu

V červnovém volebním modelu by pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, ještě překročily STAN s 5,5 procenty a KDU-ČSL s 5 procenty. Do sněmovny by se nedostala TOP 09, která poztrácela voliče a získala by jenom 3,5 procenta. Na hranici dvou procent se dostali Zelení, k nimž se podle výzkumu odklonila část voličů Pirátů.

Pokud by se konaly volby do Poslanecké sněmovny v červnu, pak by o svém výběru bylo pevně rozhodnuto 42 procent voličů a dalších 31 procent by své rozhodnutí spíše neměnilo. Asi čtvrtina současných voličů pak deklaruje, že by své rozhodnutí spíše nebo velmi pravděpodobně ještě změnila. Ochota jít ke sněmovním volbám do Poslanecké sněmovny nadále přesahovala průměr z minulých let.

Aktuální průzkum provedla společnost Kantar TNS. Sběr dat probíhal ve dnech 2. 6. až 22. 6. 2018 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů.

Do volebního modelu vstoupilo 854 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 0,9 až 3,0 procentního bodu. (sfr)