Účtenkovce se v Česku nedaří, zájem o loterii dále klesl.

Babišova Účtenkovka je propadák. Zájem o státní účtenkovou loterii klesá a soutěžících ubývá. Zůstávají hrát jen gambleři. Pomoci má zavedení QR kódů. Ty nově mohou obchodníci tisknout na účtenky vedle dosud obvyklých dlouhých číselných kódů a ulehčit tak hráčům jejich zadávání.

Informaci zveřejnil server Aktuálně.cz.

V květnu 2018 se do losování zapojilo přes 394 tisíc soutěžících, zatímco v dubnu to bylo zhruba 408 tisíc.

V březnu soutěžilo 421 tisíc lidí, v únoru 423 tisíc, v lednu 426 tisíc a v prosinci 447 tisíc.

V listopadu hrálo rekordních 478 tisíc lidí, při říjnové premiéře 453 tisíc.

Klesající zájem má zastavit zjednodušení registrace účtenek. Ta zejména prostřednictvím počítače zůstává komplikovaná a zdlouhavá. Do mobilní aplikace proto nově přibyla čtečka QR kódů. Zda však obchodník QR kód na účtenku přidá, bude jen jeho rozhodnutí.

Stát v každém měsíci rozdává 21 025 výher. Na hlavní výhru vyčlenilo ministerstvo financí z prostředků daňových poplatníků 1 milion korun.

Druhou cenu představuje automobil za zhruba 400 tisíc korun.

Třetímu účtenkovému hráči v pořadí zaplatí daňoví poplatníci 300 tisíc Kč, čtvrtému 200 tisíc Kč a pátému 100 tisíc korun.

Dále mohou účtenkoví hráči získat 20 výher po 20 tisíc Kč, 1000 výher po jednom tisíci Kč a 20 tisíc výher po stokoruně.

Ministerstvo financí tuto loterii zavedlo za účelem vytvoření většího tlaku na podnikatele k tomu, aby zákazníkům vydávali účtenky v rámci kontrolního on-line systému elektronické evidence tržeb.

Účtenky z pokladen přitom obsahují toxickou látku Bisfenol A, která má negativní dopady na lidské zdraví. Jak systém EET, tak účtenková loterie však motivují obyvatele k co největšímu odběru účtenek a k jejich uchovávání.

Vláda přiznala nebezpečnost bisfenolu. Ten je obsažen v účtenkách, jež vláda podporuje

Účtenkovku hrají loterijní gambleři. Opozice: Je to zvrácená zábava ministerstva financí

(pel)