Babišova vláda chce bránit děti před nebezpečným bisfenolem. Stejní politici však prosadili masivní formou státní loterie penetraci účtenek do tuzemských domácností; přitom účtenky obsahuje zdravotně závadný Bisfenol A a Bisfenol S.

Babišova vláda se rozhodla chránit děti před hračkami obsahujícími nebezpečnou látku bisfenol. Premiér této vlády, Andrej Babiš, však ještě jako ministr financí prosadil masivní penetraci bisfenolu mezi obyvatelstvo ČR a to ve formě pokladních účtenek, jež obsahují jak Bisfenol A, tak ještě nebezpečnější Bisfenol S. Na podporu distribuce účtenek do domácností Babiš inicioval kontrolu podnikatelů skrze EET a Účtenkovou loterii, která občany ponouká k masivnímu sběru a přechovávání co největšího počtu účtenek.

Babišova vláda v demisi schválila ve středu 9. května 2018 nařízení, které zpřísňuje povolený obsah některých chemických látek používaných v hračkách. Cílem bylo „sladit českou legislativu s novými směrnicemi EU“.

Hračky pro nejmenší děti by měly být bezpečnější tím, že bude limitován obsah chemické látky fenol, která dosud není v legislativě obsažena. V hračkách se má také snížit limitní hodnota bisfenolu A (BPA) a olova.

V případě fenolu i bisfenolu A se jedná o chemické látky, které se používají v hračkách určených pro děti mladší 36 měsíců nebo v hračkách, které jsou určeny pro vkládání do úst. Evropská komise již v roce 2011 zakázala výrobu a prodej kojeneckých lahví s BPA.

Vláda vedená Andrejem Babišem tím jasně potvrdila, že i státní orgány v ČR považují bisfenol za zdravotně nebezpečný.
Jak jsme již informovali dříve (viz například článek ZDE), zdravotně nebezpečné látky Bisfenol A, respektive Bisfenol S jsou obsaženy v klasických účtenkách vydávaných v obchodech.

Kontrola a loterie na podporu bisfenolu

Současný premiér v demisi, Babiš, přitom v době svého působení ve funkci ministra financí prosadil elektronickou evidenci tržeb (zahájena v prosinci 2016), jejímž cílem bylo přinutit podnikatele vydávat lidem pokladní účtenky a v důsledku toho zvýšit kontakt obyvatelstva s termopapírem z pokladních účtenek.

Na podporu vydávání účtenek a jejich přijímání a skladování v domácnostech pak Babiš nechal v říjnu 2017 spustit státní Účtenkovou loterii, která znásobuje manipulaci občanů s termopapírem a tedy i zvýšení rizik plynoucích z působení Bisfenolu a a Bisfenolu S na lidský organizmus.

EK proti bisfenolu

Evropská komise přitom již dříve vydala nařízení, které má chránit pracovníky v obchodech (tedy zejména pokladní) před negativními účinky Bisfenolu A, který je obsažen v účtenkách.

Zdravotní dopady na samotné zákazníky, tedy veřejnost (která je v řadě zemí a nově i v Česku fakticky státem nucena přijímat účtenky v masivním rozsahu) však EK nijak neřešila.

Svým nařízením nutí EK výrobce radikálně snížit obsah Bisfenolu A v termopapírech (a tedy i účtenkách, které jsou typicky tištěny právě na termopapíru) do začátku roku 2020. Nařízení EK se však týká jen Bisfenolu A, nikoliv Bisfenolu S, který je v termopapíru (a tedy i v účtenkách) také obsažen.

Evropská komise již v roce 2011 zakázala výrobu a prodej kojeneckých lahví s BPA.

Nebezpečný bisfenol a účtenky

Podle nejnovějších zjištění je Bisfenol S stejně škodlivý, jako Bisfenol A. Vědci zjistili, že Bisfenol S ohrožuje plodnost stejně závažně, jako jeho předchůdce, Bisfenol A: brání rozmnožování, což s sebou nese evidentně zcela fatální následky na lidstvo jako takové.

Pronikavost Bisfenolu S do lidského organismu je vysoce bezprostřední. Kdokoliv (bez ochranných pomůcek) bere účtenku do prstů, vstupuje mu Bisfenol S v malých množstvích do těla přes kůži.

Bisfenol A ohrožuje vývoj miminek a dětí, ale zhoršuje také riziko rakoviny, respektive zvyšuje odolnost vůči chemoterapii a snižuje tím pacientovu šanci na úspěšnou léčbu.

Jako další možné dopady působení Bisfenolu A na lidský organismus je uváděn vyšší výskyt kardiovaskulárních onemocnění či cukrovka.

Riziková Účtenkovka

Navzdory těmto veřejně známým kritickým informacím provozuje Babišova vláda nadále Účtenkovou loterii, jejímž cílem je zvýšení počtu vydávaných účtenek v obchodech a v důsledku toho i zvýšená manipulace osob s termopapírem (ať už v obchodech či mezi zákazníky a hráči loterie).

Státní Účtenkovka, v jejímž rámci si jednotliví hráči účtenky z obchodů přinášejí domů, kde je ponechávají pro případ, že by se jim v loterii podařilo vyhrát, přitom způsobila masivní penetraci účtenek do domácností.

Což potvrzuje samotné ministerstvo financí, které pravidelně informuje o počtech účastníků „Účtenkovky“.

Výsledky ukazují, že počty osob, které se měsíčně oficiálně zapojují (tedy registrují) do této loterie, se stabilně pohybují nad 400 tisíci osob měsíčně. Například během měsíce března se do loterie zapojilo celkem 420 979 aktivních hráčů, kteří si zaregistrovali celkem 18,4 milionu účtenek.

Celkově od začátku loterie (říjen 2017) do konce března 2018 si už lidé v ČR zaregistrovali celkem 98 304 477 účtenek.
Jak bylo uvedeno dříve, každá účtenka je vytištěna na termopapíru, který obsahuje zdravotně rizikový Bisfenol A a Bisfenol S.

Je evidentní, že v domácnostech se negativní zdravotní dopady účtenek, respektive bisfenolu, násobí tím, že s nimi mohou přicházet do styku i děti (které ve statistice MF nejsou zahrnuty: Účtenkovku, stejně jako jiné loterie mohou legálně hrát jen plnoletí občané) a další členové domácnosti.

Ministerstvo financí se chce pokusit o ještě intenzivnější rozvoj Účtenkovky. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) už v lednu 2018 naznačila snahu státu rozvíjet Účtenkovku tak, aby zájem o ni v budoucnu vzrostl.

Více o tématu čtěte ZDE:

Pokladní účtenky škodí toxickým bisfenolem. Babišova Účtenkovka zvýší zdravotní rizika

Ministerstva neřešila ekologické dopady EET. Zelení: spotřeba papíru na účtenky je problém

Babišova EET nutí vydávat účtenky. Ty ale obsahují toxický Bisfenol a ohrožují zdraví lidí

Účtenkovku hrají loterijní gambleři. Opozice: Je to zvrácená zábava ministerstva financí