Loni byl uzavřen na venkově dvojnásobek prodejen oproti roku 2016...

Život na vesnicích je čím dál komplikovanější. V loňském roce zavřelo na venkově hned 1082 obchodů, což je dvojnásobný nárůst oproti roku 2016. V loňském roce se přitom naplno rozjela elektronická evidence tržeb (EET), která byla oficiálně spuštěna v prosinci 2016.

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) loni ukončilo v Česku činnost 1 082 prodejen s rozlohou do 400 m². Zavíraly zejména ty nejmenší, s rozlohou do 50 m², kterých bylo 759.

Největší problémy mají podle svazu i ministerstva prodejny v obcích do 250 obyvatel.

„Velká část je neprofitabilních a pro obchodníky neefektivních. Obyvatelé zpravidla pracují a nakupují ve spádových oblastech, větších městech,“ uvedla prezidentka SOCR Marta Nováková.

Ministerstvo připravuje sadu opatření, která by měla podnikání na venkově pomoci.

„V rámci zachování služeb na vesnicích a povzbuzení podnikání ve venkovských oblastech navrhujeme přiznat podnikatelům, kteří podnikají v obcích do 400 obyvatel, status malého a středního podniku,“ uvedl resort.

Nestačilo by však mít na venkově jen sídlo, subjekt by musel doložit prokazatelnou podnikatelskou činnost v obci.

Dosáhnout na dotace pro malé podniky by tak mohla například i družstva, jako je COOP. Právě ta silně pociťují tíhu podnikání na venkově, které mnohdy nemůže být ziskové, a k dotacím nemají tak snadný přístup. (jaz)