Nová regulace: Směnárny budou muset vracet vyměněné peníze.

Babišova vláda v demisi zregulovala směnárny. Ty dostanou zákonem nařízeno vracet zákazníkům vyměněné valuty zpět a to do 2 hodin od transakce. Zejména turisté tím dostanou možnost reklamovat ve směnárně nevýhodný kurz a získat své valuty zpět. Příslušnou novelu zákona o směnárenské činnosti schválila vláda ČR. 

Zákazníci směnáren tak v případě uzákonění návrhu získají právo do dvou hodin od výměny peněz odstoupit od transakce.

Vracená částka je kvůli možným spekulacím omezena na 1000 eur (zhruba 26 tisíc Kč).

Novela by měla ochránit zejména turisty před těmi směnárnami, které nabízejí nestandardní, pro klienty nevýhodné kurzy. Opatření navrhla Česká národní banka, která na činnost směnáren dohlíží.

„Praktiky některých směnáren, především v centru hlavního města, nedělají České republice dobré jméno. Bohužel se ukazuje, že zákazníci se v povinně zveřejňovaných informacích ne vždy orientují. Přehlednost je navíc mnohdy záměrně zhoršována různými VIP nabídkami či úplatami za provedení směny,“ zdůvodnila návrh zákona ministryně financní Alena Schillerová.

Podle připravovaného zákona klienti musí být o svém novém právu o odstoupení od smlouvy informováni jak na kurzovním lístku, tak na dokladu o provedení směny. Norma také omezuje právo požadovat poplatek za provedení směnárenského obchodu. Bude moci být zohledněn pouze ve výši směnného kurzu.

„Klientům tak bude stačit porovnat kurzy a nebudou muset dopočítávat výši úplaty,“ uvedla Schillerová.

Limit 1000 eur má zabránit spekulacím na vývoj kurzu a zneužití práva odstoupit od smlouvy. Odstoupit tak bude možné zhruba u 90 až 95 procent směnárenských obchodů. (sfr)