Zástupci Podnikatelských odborů se sešli s ministryní financí Alenou Schillerovou kvůli chybám a přehnané tvrdosti kontrol elektronické evidence tržeb (EET). Zástupcům ministerstva demonstrovali příklady nesprávných kontrol.

„Máme řadu příkladů toho, jak nesprávně, přehnaně tvrdě a někdy i nezákonně se při kontrolách EET postupuje. Kontrolující úředníci podle nás vytvářejí, často uměle a účelově, takové situace a průběh kontroly, které vedou podnikatele nebo jeho zaměstnance k přestupku,“ řekl předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

Odbory analyzovaly dva případy, na kterých ukázaly konkrétní pochybení. Podle Bábka ale ministerstvo stížnosti zobecňovalo a zlehčovalo. S pochopením pro úředníky navíc konstatovalo, že lidské pochybení se může přihodit.

„Podnikatelské odbory se na to však dívají jinak. Zatímco finanční správa se už rok a půl učí kontrolovat, podnikatelé musí vše umět okamžitě, jinak jsou tou učící se státní správou hned tvrdě trestáni,“ řekl Babák.

K lidskému pochybení úředníků se důrazně vyjádřil i člen odborů Roman Slavík, který řekl:

„Vaši úředníci můžou chybovat a my bychom to snad měli chápat, ale pro pochybení podnikatelů a jejich zaměstnanců mají kontroly nulovou toleranci. A to přesto, že když v trafice obslouží zaměstnanec za den více než 1000 zákazníků, je nemožné, aby neudělal žádnou chybu. Tu však kontrola okamžitě potrestá.“

(jaz)