Facebook poskytl do cizích rukou data až 2 miliard uživatelů

Facebook přiznal, že mohla být zneužitá data drtivé většiny uživatelů této sociální sítě. Jde tedy o více než 2 miliardy lidí. Facebook to oznámil na svém oficiálním blogu.

Facebook uvedl, že údaje uživatelů ze stejnojmenné sociální sítě se mohly relativně snadno dostat do nepovolaných rukou. Bylo to dáno tím, že Facebook umožňoval prakticky od svého vzniku hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít.

„Tuto funkci jsme zablokovali,“ stojí v prohlášení největší sociální sítě na světě.

Tím zástupci podniku nepřímo přiznali, že až doposud mohly být zneužity touto cestou data drtivé většiny lidí, kteří zde mají profil.

Kolik z více než dvou miliard uživatelských profilů bylo sběrači dat touto cestou zneužito, není v tuto chvíli jasné. Vedení podniku nicméně přiznalo, že první odhady byly příliš střízlivé a že už nyní je zřejmé, že počet zneužitých účtů je o několik desítek miliónů vyšší, než se původně předpokládalo.

Facebook začal být ostře sledován v souvislosti s bezpečností uživatelských účtů v polovině března. Tehdy pracovníci britské společnosti Cambridge Analytica, kteří s touto sociální sítí spolupracovali, přiznali, že vysáli data zhruba 50 miliónů uživatelských účtů.

Představitelé sociální sítě ale nakonec přiznali, že jich bylo až 87 miliónů.

(jaz)