Byznysové zpravodajství ze dne 20. 3. 2018 v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Bývalý závodník Lauda prodává své aerolinky Ryanairu

Bývalý šampión Formule 1 Niki Lauda prodává jednu ze svých leteckých společností Laudamotion nízkonákladovému Ryanairu. Ten ve firmě získává podíl 24,9 procent, brzy však chce mít její křídla pod svou kontrolou.

Bohemia Sekt staví v Mikulově obří středisko na zpracování hroznů

Největší český výrobce vína, společnost Bohemia Sekt, začal v Mikulově stavět nové středisko na zpracování hroznů. Bude to vůbec největší závod tohoto druhu v tuzemsku, firma tu chce v budoucnu zpracovat až 12 tisíc tun hroznů ročně.

Zisk ČEZ loni stoupl na 19 miliard. Firma se dál zaměří na zelené zdroje

Energetické společnosti ČEZ loni vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun. Přispěl k tomu zejména jednorázový výnos z prodeje akcií maďarské společnosti MOL a také nárůst výroby jaderných elektráren o čtyři terawatthodiny (TWh). Generální ředitel polostátní společnosti vidí budoucí zisky v zelené energetice.

Aféra s únikem dat uživatelů srazila hodnotu Facebooku o 40 miliard dolarů

Tržní hodnota společnosti Facebook po propadu ceny akcií klesla o více než 40 miliard dolarů (827 miliard korun). Investory znepokojilo podezření ze zneužití dat uživatelů Facebooku pro politické účely a obávají se zpřísnění pravidel, které by zasáhlo hospodaření firmy, uvedla agentura Reuters.

Miliardář Tomáš Němec kupuje rakouskou značku lyží Kästle. Sportovci na nich získali 132 medailí

Rok po akvizici české značky lyží Sporten se společnost ConsilSport, vlastněná českým miliardářem Tomášem Němcem, stala vlastníkem dalšího výrobce lyží, rakouské společnosti Kästle.