Unilever opouští Velkou Británii. Potravinářský a drogistický gigant stěhuje po téměř 100 letech své sídlo do Nizozemska. Podle firmy to však není kvůli brexitu.

Unilever má v současnosti dvě sídla, jedno v Británii a druhé v Nizozemsku. Pořádá dvě valné hromady ročně, má dvě stejně obsazená předsednictva a podléhá dvojím regulacím, které se vztahují na akvizice. Už loni dal přitom Unilever najevo, že strukturu a tím i řízení zjednoduší.

Do Nizozemska přesune svou potravinářskou divizi se značkami čajů Lipton nebo polévek a dochucovadel Knorr.

„Vybrali jsme si Nizozemsko, a to z prostého důvodu. Tamní firma je mnohem větší nežli ta, která sídlí ve Velké Británii,“ vysvětlil krok finanční ředitel Graemke Pitkethly agentuře Bloomberg.

Přebírání firem by mělo být s jedním sídlem jednodušší. Navíc Unilever zůstane v Evropské unii a bude díky tomu těžit z volného pohybu osob. Finanční ředitel však spojení s Brexitem odmítá.

„Jde o historický krok, který rozhodně s Brexitem nesouvisí,“ řekl s tím, že jde o dlouhodobý pohled na příštích třicet nebo padesát let.

V Holandsku může potravinářský obr doufat v přízeň premiéra Marka Rutta, který v této firmě sám pracoval. Předseda vlády navrhl zrušit daň z dividend a zemi tak zatraktivnit pro investory. Společnost zaměstnává v Británii 7300 lidí a dalších 3100 v Nizozemsku. Většina těchto míst není přesunem ohrožena. Sto lidí se už přesunulo z Londýna do Rotterdamu.

Unilever působí i v České republice. Stojí za mnoha známými značkami, například margaríny Perla, Flora a Rama, zmrzlinou Algida, zubní pastou Signal, kosmetikou Dove či čisticími prostředky Savo.

(jaz)