Australská společnost European Metals Holdings (EMH) pokračuje v přípravách těžby lithia u Cínovce, a to i přesto, že ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (ANO) vypověděl firmě memorandum o porozumění při těžbě tohoto kovu. Společnost  tvrdí, že krok žádným způsobem neovlivní její průzkumná práva. V souvislosti se zasláním výpovědi memoranda se akcie EMH propadly na 1,5leté minimum. 

„Všechna práva společnosti jsou odvozena ze současného českého právního řádu, zejména z geologického a těžebního zákona, a nikoli z memoranda. Jakékoli ukončení memoranda žádným způsobem neovlivní průzkumná práva společnosti či to, že vlastní povolení k průzkumu. Společnost pokračuje v projektu probíhajícími metalurgickými testy, diskusemi se zájemci o odběr lithia a přípravami na zkušební těžbu,“ uvedla v prohlášení EMH.

EMH dále uvedla, že se stále plně soustředí na spolupráci se všemi podílníky včetně českého ministerstva průmyslu a české vlády, aby úspěšně rozvinula cínovecký projekt jako svého druhu pilotní. Jedním z největších českých akcionářů EMH je investiční skupina Arca Capital, kterou spoluvlastní slovenský podnikatel Pavol Krúpa.

„Vypovězení memoranda ze strany státu nemá žádný faktický vliv na chod projektu, nicméně to vnímáme jako geopoliticky negativní krok. ČR by naopak měla projekt podpořit, jelikož ekonomické přínosy těžby a zpracování lithia pro český stát by měly dosáhnout na více než 20 miliard korun,“ řekla mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková.

Licenci firmě Geomet, která je dceřinou firmou EMH, vydalo ministerstvo životního prostředí už v roce 2010. Podle Státní báňské správy má Geomet díky prováděnému průzkumu možnost získat přednostní právo těžby v daném území. Dokud ale není rozhodnuto o dobývacím prostoru, nemá toto právo stále jisté a do hry by tak mohl vstoupit i další hráč.

Možnost těžby lithia v Česku se stala jedním z rozhodujících témat před loňskými parlamentními volbami. Memorandum krátce před loňskými volbami s EMH podepsal tehdejší ministr Jiří Havlíček (ČSSD).

Dokument se stal terčem kritiky zejména od hnutí ANO a komunistů. Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ho několikrát označil za nesmyslné a neplatné.

Akcie EMH na 1,5letém minimu

V souvislosti se zasláním výpovědi memoranda bylo s akciemi EMH v Austrálii pozastaveno obchodování. V Londýně se začalo běžně obchodovat, v první hodině titul propadal téměř o pětinu až na 22,30 GBp.

Na těchto cenách se zde akcie EMH naposledy obchodovaly počátkem září 2016. Svých maxim dosáhly v dubnu 2017 na ceně téměř 85 GBp. Od té doby tak již přišly o více než 70 % hodnoty.

Zřejmě i v souvislosti s vydaným stanoviskem k EMH k výpovědi memoranda se kurzový propad trochu mírní. Okolo 10:40 hod. akcie EMH ztrácely zhruba „jen“ 12 %. Likvidita je nadprůměrná, majitele vyměnilo již přes 500 tisíc akcií.

Cena akcií EMH je pro společnost poměrně významným faktorem. Své rozvojové aktivity primárně financuje prostředky od akcionářů, resp. prodejem svých akcií. Naposledy v roce 2017 od investorů v čele s britskou investiční skupinou Shard Capital Partners další celkově zhruba 4 miliony AUD (66 milionů korun).

Nižší kurz akcií znamená při získávání prostředků nutnost vydání více akcií, potažmo tedy dochází k ještě výraznějšímu ředění podílů dosavadních akcionářů.

(pel)