Americký Amazon zkouší netypický experiment při propouštění zaměstnanců bez motivace. Těm předložil nabídku až pěti tisíc dolarů. Kdo kývne, dostane peníze a z firmy navždy odejde. Amazon si slibuje, že tak vytřídí zaměstnance, kteří o práci nemají zájem.

Nabídku dostali zaměstnanci skladů a servisních center v USA.

„Chceme, aby v Amazonu pracovali ti, kdo mají zájem,“ vysvětlila mluvčí firmy Ashley Robinsonová listu Business Insider.

„Cílem nabídky je povzbudit lidi, dovést je k zamyšlení, co skutečně chtějí. Z dlouhodobého hlediska si myslíme, že zůstat někde, kde sám nechcete, není zdravé pro zaměstnance ani pro společnost,“ dodala.

Podle listu The Atlantic pracovníci na plný úvazek mohou získat odchodné ve výši 2 až 5 tisíc dolarů, tedy v přepočtu 40 až 101 000 korun. Částka se liší podle zkušenosti zaměstnanců i doby, po kterou pro firmu pracují.

List uvádí, že pracovníci, kteří nabídku i odchodné přijmou, zároveň souhlasí s tím, že nikdy v budoucnu už pro retailového giganta nebudou pracovat.

Vyplácení zaměstnanců může být však také způsobem, kterým se firmy chtějí vyhnout masovému propouštění. A právě o to může ve skutečnosti jít v Amazonu.

Amazon působí také v České republice. V Dobrovízi u Prahy má své obří distribuční centrum na 95 tisíc metrech čtverečních, své reklamační centrum na témže místě však letos v květnu zavře. Firma nicméně ujistila, že lidi o práci nepřijdou.

(jaz)