Babišova první vláda podala demisi do rukou prezidenta Zemana. Ten pověří Babiše znovu tímtéž úkolem.

Babišova první vláda podala demisi, kterou premiér osobně odevzdal do rukou prezidenta republiky Miloše Zemana. Prezident dá Babišovi i druhý pokus, aniž by trval na předložení 101 poslaneckých hlasů podporujících vládu. 

Menšinová vláda Andreje Babiše po 43 dnech v úřadu podala demisi, neboť se jí nepodařilo získat podporu Poslanecké sněmovny. Šéf ANO Babiš přinesl demisi na Hrad prezidentu Miloši Zemanovi, který neprodleně oznámil, že Babiše pověří jednáním o vládě nové.

„Dodržím svůj slib a nebudu na této podmínce trvat,“ řekl Zeman k tomu, že nebude po Babišovi chtít podporu 101 a více poslanců, jak dříve naznačoval.

„Protože to bude poměrně krátká doba pro získání onoho potřebného počtu hlasů, nebudu na této podmínce trvat,“ prohlásil Zeman. „V průběhu února ho jmenuji premiérem,“ oznámil už v úterý večer.

V souvislosti s druhým pokusem o sestavení vlády se v kontextu fiaska Babišovy vlády při žádosti o podporu ve Sněmovně spekulovalo o možnosti, že by ANO delegovala do premiérské pozice jiného představitele, než Andreje Babiše.

Hnutí ANO však pro druhý pokus o sestavení vlády vyslovilo jednoznačnou podporu svému předsedovi a jasně tím řeklo, že si nepřeje, aby vládu sestavoval někdo jiný z hnutí.

„Teď máme pocit, že můžeme seriózně vyjednávat,“ řekl ve středu na Hradě Babiš.

Prezidenta za jeho postup při druhém pokusu o sestavení vlády kritizoval jeho protikandidát Drahoš.

„Nejde mu až tak o ČR jako o jeho samotného,“ uvedl Drahoš.

Prezident se podle něj nechová státnicky, když plánuje jiný postup v otázce jmenování premiéra a vlády pro případ svého úspěchu a neúspěchu ve druhém kole prezidentských voleb.

„Že bude reagovat jinak, když nebude zvolen, tohle by z mého pohledu státník dělat neměl. Měl by brát v potaz prospěch státu. Ale u Miloše Zemana mě to příliš nepřekvapuje,“ prohlásil Drahoš.

Babiš hledá podporu pro vládu 

Ochotu jednat o toleranci druhé Babišovy vlády za splnění programových podmínek vyjádřili komunisté a SPD Tomia Okamury.

Čeká se také na výsledek sjezdu sociální demokracie, která má zaujmout postoj k možné vládě s ANO a Babišem.

Podporu Babiš zatím nemůže očekávat od KDU-ČSL, TOP 09 ani občanských demokratů.

„Pro Českou republiku je velmi špatná zpráva, aby ve vládě byl člověk, kterému hrozí kriminál,“ podotkl šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

„Jestli někdo vytváří expertní týmy pro to, aby jednal s komunisty, tak nemůže souběžně jednat o vládě s ODS a tvářit se, že to je všechno jedno,“ prohlásil předseda občanských demokratů Petr Fiala.

ANO již mezitím pokročilo v jednáních s KSČM.

„Shodli jsme se na vytvoření expertních týmů na jednotlivé oblasti,“ informoval předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Posunuli jsme se v pohledu na surovinovou politiku, blížíme se ke shodě v otázce výstavby sociálních bytů, budeme hledat shodu u revize církevních restitucí.“

„Tak jako hnutí ANO není ani KSČM pro přijetí eura v nejbližší budoucnosti,“ poznamenal místopředseda ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec. Ocenil společný záměr obou uskupení na tom, aby se stát více vložil do ochrany přírodních zdrojů.

Už minulý týden zástupci ANO jednali s ČSSD a SPD Tomia Okamury. (sfr)