Ani v Británii už nejsou lidi. Například ti z Bangladéše. Nechtějí už pracovat v tradičních restauracích, takže jich zřejmě třetina zavře během 10 let.

Británie čelí vážné krizi tradičních „kari restaurací“. Těm se totiž nedostává zaměstnanců z Bangladéše. Kuře na kari (Chicken Tikka Masala) se stalo v Británii natolik oblíbeným pokrmem, že bylo v roce 2001 vyhlášeno národním britským jídlem.

Nyní se tento, v národní oblíbenosti ekvivalent tradičního českého „vepřo-knedlo-zelo“, dostává do vážných problémů. Na vině není ztráta zájmu o vyhlášený pokrm, nýbrž druhá generace bangladéšských přistěhovalců. Ta už v těchto restauracích nechce pracovat.

Typická britská restaurace podávající kuře na kari nyní čelí velkému nedostatku kvalifikovaného personálu. Podle nejnovějších odhadů by měla jedna třetina ze stávajících kari restaurací zavřít během následujících deseti let.

To je ekonomický významný pokles, protože kari restaurace v Británii nyní zaměstnávají přes 100 tisíc lidí a odvádějí ročně na daních kolem 4 miliard liber (115 miliard Kč) do státního rozpočtu. (115 miliard Kč je téměř desetina příjmů státního rozpočtu ČR…).

Důvodem problémů je fakt, že asi 90 procent kari restaurací v Británii je vlastněno Brity bangladéšského původu. Jenže druhá generace přistěhovalců ve své většině nemá větší zájem o pokračování v rodinné tradici vaření kuře na kari.

Restaurace, pokud chtějí pokračovat, by měly najímat nové kuchaře přímo v Bangladéši, ale to není v současné situaci reálná možnost. Díky novým opatřením k omezení migrace do Británie musí nyní kari restaurace platit poplatek 2 tisíce liber (57500 Kč) za každého nového pracovníka a navíc mu minimálně platit více než 29.750,- liber (téměř 857 tisíc Kč) ročně.

Současné platy kuchařů v kari restauracích jsou přitom v rozmezí 18 až 25 tisíc liber.

Z krize kari restaurací se stalo politické téma, když konzervativní poslankyně Priti Patel v roce 2016 oznámila, že Brexit a následné omezení počtu imigrantů z Polska a východní Evropy umožní Británii přijmout více imigrantů ze zemí Commonwealthu (kam patří i Bangladéš).

S výhledem na lepší podmínky pro přistěhovalectví z Bangladéše tak kari restaurace (konkrétně BCA – bangladéšská asociace cateringu) podpořili Brexit. Ale žádná reforma přistěhovalectví nenastala a krize kari restaurací se dále vyhrocuje.

Původní generace zakladatelů kari restaurací pracuje non stop sedm dní v týdnu, aby udržela podniky v chodu. Mezi rodilými Brity není na rozdíl od konzumace o studium asijské kari kuchyně zájem. Asijská a orientální škola vaření založená v roce 2000 musela pro nezájem zavřít. Budoucnost kuře na kari v Británii je tak vážně ohrožena. (mar)