Mirek Topolánek se v Londýně přihlásil o funkci předsedy exilové vlády ČR.

Předseda Teplárenského sdružení a někdejší premiér ČR, Mirek Topolánek, naznačil, že chce sestavit vládu České republiky v exilu. K iniciativě se přihlásil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který připustil přenechání premiérské funkce Topolánkovi i přesto, že sněmovní volby v zahraničí vyhrála právě Kalouskova TOPka.

Někdejší premiér, bývalý šéf ODS Miroslav Topolánek, který je nyní předsedou Teplárenského sdružení ČR, doplnil oznámení o snaze vytvořit vládu ČR v exilu svojí aktuální fotografií, jíž pořídil v londýnské Downing Street, sídle britských premiérů (a premiérek).

„Sestavuji exilovou vládu. Kdo se hlásí?“ oznámil Topolánek.

„Počkej, tu sestavuju já. V zahraničí vyhrála TOP 09. Ale beru Tě na premiéra,“ reagoval odcházející předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, jehož strana v nedávných parlamentních volbách propadla a jen velmi těsně se probojovala do Poslanecké sněmovny, v níž bude mít pouhých 6 mandátů.

Vítězná exilová TOPka

Ve veřejné komunikaci s Topolánkem však Kalousek odkazoval na volební úspěch TOP 09 mezi voliči, kteří hlasovali v zahraničí. Mezi těmito voliči totiž vyhrála právě Kalouskova TOP 09, která (v zahraničí) získala 26,06 procenta hlasů.

Na druhém místě se mezi zahraničními voliči umístili Piráti s 19,49 procenty, třetí byla ODS s 12,53 procenty.

Skutečný vítěz voleb v rámci České republiky, Babišovo hnutí ANO, u voličů v zahraničí totálně propadlo, když získalo pouhých 7,62 procenta hlasů. Pětiprocentní hranici u voličů v zahraničí nepřekročily ČSSD, SPD ani KSČM.

Hlasy našich občanů, kteří volili v zahraničí, však v celkovém výsledku voleb sehrály nepodstatnou roli. V zahraničí volilo pouhých 10 tisíc občanů.

Topolánek v letošních parlamentních volbách nekandidoval. Naposled úspěšně kandidoval do čela Teplárenského sdružení ČR.

Historický Topol

Mirek Topolánek (přezdívaný „Topol“) byl předsedou vlády ČR od září 2006 do května 2009. Jeho vláda byla historicky první vládou ČR, jež byla svržena hlasováním Poslanecké sněmovny o nedůvěře.

Dne 24. března 2009 vyslovila Poslanecká sněmovna nedůvěru Topolánkově vládě, když proti setrvání kabinetu ve funkci hlasovali vedle poslanců ČSSD a KSČM, mj. také rebelující poslanci ODS Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel. (sfr)