Vláda Katalánska se nepodvolila rozhodnutí centrální španělské vlády, který ji odvolal. Do Barcelony však dorazil místodržící z Madridu, aby španělská vláda převzala kontrolu nad Katalánskem.

Někteří ministři vlády Katalánska se nepodvolili rozhodnutí centrální španělské vlády, který ji odvolal. Katalánská vláda oznámila, že bude pokračovat v práci. Španělsko ji však obvinilo ze vzpoury. Současně do katalánského hlavního města Barcelony dorazil z Madridu tajemník španělského ministra pro teritoriální správu Roberto Bermudez de Castro, který převzal správu nad Katalánskem.  Expremiér Katalánska Carles Puigdemont údajně utekl do bruselského exilu… 

Podle informací tamních médií utekl Puigdemont i s dalšími 5 ministry katalánské vlády do Belgie, kde chtějí požádat o politický azyl. Jeho možné udělení však již odmítl belgický premiér Charles Michel.

Část španělských médií uvedla, že Puigdemont chce jednat o podpoře pro katalánskou samostatnost s vlámskými secesionisty, kteří usilují o rozdělení Belgie na Vlámsko a Valonsko.

V Barceloně se úřadovalo

Ministr pro územní rozvoj katalánské vlády Josep Rull přišel v pondělí pracovat do svého úřadu, jako po jiné dny. A zveřejnil aktuální fotografii ze své kanceláře s výtiskem katalánských novin.

„Jsem ve své kanceláři a pokračuji ve výkonu funkce, kterou mi svěřil katalánský lid,” uvedl Rull.

Z práce ho však vzápětí vyhnali policisté, kteří ho varovali, že se vystavuje trestnímu stíhání. Nakonec budovu opustil za potlesku dvaceti příznivců autonomie Katalánska, kteří jej přišli podpořit.

Při odchodu z úřadu katalánským ministr prohlásil, že ve své vládní práci bude pokračovat.

Španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido mezitím oznámil, že „sesazení katalánští ministři si mohou přijít do kanceláří pro své věci“. Pokud však budou pokračovat ve výkonu funkce, vystavují se trestnímu stíhání. Katalánská policie dostala pokyny, že sesazeného ministra má do úřadu doprovázet, když si půjde pro věci.

Ve své činnosti však pokračuje katalánský parlament, který před pár dny vyhlásil nezávislost Katalánska, tedy odtržení tohoto regionu od Španělska.

„Pokračujeme v práci,“ uvedla mluvčí katalánského parlamentu Carme Forcadellová, která také dorazila do kanceláře. Ta údajně hodlá až do prosincových voleb předseda takzvanému stálému parlamentnímu zastoupení Katalánska.

To je podle katalánské legislativy pracovním orgánem rozpuštěného zákonodárného sboru do voleb.

V Katalánsku nyní panuje nejistota ohledně platnosti vyhlášení nezávislosti. Starostka Barcelony Ada Colauová si stěžovala na to, že „dekrety (o vyhlášení nezávislosti) nejsou podepsány, republika není vyhlášena, nad budovou regionální vlády vlaje stejná vlajka a nikdo nic neříká…,“ uvedla.

Madridem sesazený předseda katalánské vlády Carles Puigdemont strávil víkend v rodné Gironě, jejíž fotbalový tým v neděli poprvé v historii porazil Real Madrid.

Vzpoura potlačena

Španělská prokuratura obvinila sesazenou katalánskou vládu a vedení rozpuštěného katalánského parlamentu ze vzpoury. Důvodem jsou jejich snahy o nezávislost Katalánska. Mezi obviněnými je i katalánský premiér Carles Puigdemont.

Obviněn byl také bývalý místopředseda jeho vlády Oriol Junqueras a další členové kabinetu, který Madrid v pátek kvůli snahám o nezávislost odvolal.

Prokuratura navrhla obžalovat politiky z několika trestných činů. Nejvyšší trest hrozí za vzpouru, a to v délce 30 let vězení. Za neozbrojenou vzpouru hrozí Kataláncům maximální trest 25 let vězení.

Obvinění spočívá v tom, že katalánští politici umožnili v regionálním parlamentu schválení rezoluce o nezávislosti Katalánska. Rezoluce je přitom podle právníků neplatná.

Vyhlášení nezávislosti odporuje španělské ústavě, a rezoluce navíc odkazuje na zákony o referendu a zákony o přechodu k nezávislosti, které nejsou na základě verdiktů ústavního soudu platné.

Funkci katalánského premiéra po Madridem sesazeném Puigdemontovi převzal španělský premiér Mariano Rajoy, který většinu kompetencí delegoval na místopředsedkyni španělské vlády Sorayu Sáenzovou. Puigdemont ale sesazení neuznal a vyzval k pokračování nenásilných snah o samostatné Katalánsko. (sfr)