Úředníci osvobození v kauze Promopro žádají po státu miliony korun jako odškodné.

Osvobození úředníci z kauzy Promopro chtějí po státu miliony korun jako odškodné. Peníze požadují za neprokázané obvinění, podle kterého údajně mohli za předražené služby při českém předsednictví Evropské unii. Soud je osvobodil letos v lednu a označil je jako obětní beránky. Vládní úředníci přitom čelili stíhání a následné obžalobě celkem pět let.

Firma Promopro zajišťovala audiovizuální techniku při českém předsednictví EU, zakázku získala v roce 2008 od úřadu vlády bez výběrového řízení.

Policie úředníky prověřovala od roku 2011, obvinila je o rok později. Kvůli údajnému účelovému a nedůvodnému upřednostnění Promopra čelili obžalobě ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku někdejší šéfka předsednické sekce Jana Hendrichová, právník David Mlíčko a diplomat Radomír Karlík.

Městský soud v Praze je už předloni označil za „obětní beránky“, kteří k trestné činnosti neměli žádný motiv.

Podle soudkyně pražského vrchního soudu úředníci Promopro vybrali, protože firma byla podle jejich zjištění jediná schopná danou veřejnou zakázku splnit.

David Mlíčko chce po státu 4,7 milionu korun jako náhradu nemajetkové újmy, Jana Hendrichová ve dvou žalobách 450 000 korun a 950 000 korun jako náhradu za škodu způsobenou nesprávným úředním postupem. Informaci přinesl server iRozhlas.cz.

Státní pokladna přišla o stovky milionů 

U soudu bude stát zastupovat ministerstvo spravedlnosti. Resort žaloby komentovat nechce. Mluvčí resortu Jakub Říman jen potvrdil, že úředníci už na jaře poslali na ministerstvo žádost o mimosoudní vyrovnání. Odškodnění chce i třetí osvobozený úředník, diplomat Radomír Karlík. O žádostech ale resort ještě nerozhodl.

Úředníci čelili obžalobě ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Policie je vinila, že podepisovali předražené faktury. Nic z toho se ale neprokázalo.

Soud sice konstatoval, že zakázka byla předražená, ale že úředníci dělali vše, co mohli, a jejich postup nebyl ani lehkomyslný, ani nedbalý. Naopak, úředníky označil za „obětní beránky“.

Soud v kauze Promopro potrestal celkem devět lidí. Nejpřísněji jednatele firmy Promopro Jaroslava Veselého a podnikatele Vlastimila Maxu, kteří odešli od soudu s devítiletým trestem vězení. Podle verdiktu připravili odsouzení státní pokladnu nejméně o 327 milionů korun.

Veselý podle rozsudku podvodně předkládal k vyúčtování i faktury za smyšlené služby. Další odsouzení muži převáděli nelegálně získané peníze na jiné firmy. Státu tak způsobili škodu v řádu stamilionů korun.

(pel)