Za odkoupení vepřína v Letech na Písecku, který stojí na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy, zaplatí daňoví poplatníci zhruba 450 milionů včetně daně z přidané hodnoty. Místo dnešního vepřína plánuje vláda vybudovat památkový areál, který bude připomínat romský holocaust.

Daňoví poplatníci definitivně zaplatí 450 milionů korun za odkoupení vepřína v Letech na Písecku tak, aby tento zemědělský podnik nenarušoval dále pietu vůči místu, kde v období druhé světové války stál romský koncentrační tábor. Smlouva o odkupu byla až do dnešního dne tajná, přestože byla koupě schválená už v srpnu.

Areál velkovýkrmny vepřů v Letech stát odkoupí od společnosti AGPI, která podnik provozuje. Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) by smlouva měla být podepsána v nejbližší době.

Provoz vepřína by mohl být ukončen do několika měsíců, na místě tábora má během nejbližších let vzniknout památník.

Za nepřiměřenou vzhledem k odhadní ceně považuje konečnou sumu ministr financí Ivan Pilný (ANO). Odhad se podle něj pohyboval kolem 200 milionů, proto pro uzavření smlouvy nehlasoval.

„Já jsem velice rád, že se ta věc konečně vyřešila, protože to trvalo opravdu dlouho a už se s tím muselo něco udělat i na základě mezinárodních odezev. Ale předpokládal jsem, že ta cena bude respektovat soudní odhad, což se nestalo,“ řekl Pilný.

Podle Hermana je dohodnutá suma vyšší než odhad i z toho důvodu, že zahrnuje i veřejný zájem na odkupu vepřína.

„Podle mého názoru je to korektně vyjednaná částka, která odpovídá všem parametrům,“ uvedl s tím, že firma AGPI neměla důvod svůj areál prodávat a stát ji musel přesvědčit.

„Odůvodnění, že jde o veřejný zájem, mi úplně nesedí, protože tady jde především o veřejné peníze. A já si myslím, že pan ministr kultury by je dokázal utratit jiným způsobem než dávat bonifikaci někomu, kdo si postavil prasečák na místě, kde nikdy stát neměl,“ oponoval Pilný.

Po podpisu smlouvy musejí dát souhlas s prodejem areálu státu ještě akcionáři podniku na valné hromadě. Společnost AGPI původně upřednostňovala výměnu za vepřín na jiném místě, letos ale souhlasila s finanční kompenzací. Pozemky pod budovami patří státu.

Vepřín v Letech po odkupu zbourají

Vláda v srpnu jednomyslně rozhodla, že po odkoupení vepřína bude tento zbourána odstraněn.

„Není důstojné, aby na místě, kde zemřelo několik set obyvatel, z toho dvě třetiny kojenci a děti, stál prasečák,“ podotkl k tomu ministr pro lidská práva Jan Chvojka z ČSSD.

K odstranění velkovýkrmny vepřů v Letech má dojít na jaře roku 2018.

Romský koncentrační tábor v Letech byl zprovozněn v srpnu 1940 jako takzvaný kárný pracovní tábor. V lednu 1942 se tento ještě s táborem v Kunštátu změnily na sběrné a v srpnu téhož roku byly v obou místech zřízeny koncentrační tábory.

V koncentračním táboře v Letech bylo zadržováno celkem 1308 Romů, z nichž 327 v táboře zahynulo a více než 500 bylo převezeno do vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Podle odhadů bylo nacisty zavražděno 90 procent českých Romů.

(pel)