Keller o vývoji v Katalánsku: "Dojde k represím srovnatelným s těmi, k nimž dochází zcela běžně v Turecku. Lidé budou zavíráni, protestní shromáždění budou násilím rozháněna, propaganda začne tvrdit, že ve všem mají prsty Rusové".

V Evropské unii dochází k „demokratickým represím demokratickými obušky a demokratickými projektily“. Tvrdí to europoslanec Jan Keller (ČSSD). A srovnal situaci ve Španělsku, respektive Katalánsku s fašistickým režimem generála Franka. Ironicky doplnil, že veškeré represe vůči Katalánsku jsou v souladu s „nejvyššími evropskými hodnotami“.  

„Na rozdíl od represí generála Franka, kterým byli Katalánci s mimořádnou brutalitou vystaveni v dobách fašismu, se nyní jedná o demokratické represe, demokratické obušky a demokratické gumové projektily,“ uvedl Keller pro Parlamentní listy.

„Vše je tedy tentokrát v souladu s našimi nejvyššími evropskými hodnotami a Evropský parlament, který vymýšlí kroky proti Polsku a Maďarsku, odmítl ve věci Katalánska jakékoliv usnesení přijmout,“ podotkl sociálně demokratický europoslanec.

Katalánci jsou podle něho v bezvýchodné pozici, což na poslední plenární schůzi Europarlamentu jasně vyjádřili španělští europoslanci.

„Katalánsko se může osamostatnit jedině v případě, že nejprve dojde ke změně španělské ústavy. O takovou změnu se mohou Katalánci pokusit. Jejich pokus jim však nevyjde, protože budou vždycky přehlasováni,“ konstatoval Keller.

„Takže buď budou držet hubu a krok, anebo nastoupí represe,“ dodal.

„Buď budou Katalánci držet hubu a krok, anebo nastoupí represe.“

Europoslanec Keller předvídá, že pokud se centrální španělské vládě nepodaří „rozložit“ katalánský parlament a tento nakonec vyhlásí nezávislost Katalánska, pak „dojde k represím srovnatelným s těmi, k nimž dochází zcela běžně v Turecku. Lidé budou zavíráni, protestní shromáždění budou násilím rozháněna, propaganda začne tvrdit, že ve všem mají prsty Rusové“.

Poukázal současně na skutečnost, že Španělsko je závislé na výkonnosti ekonomik Katalánska a Baskicka (jež také usiluje o nezávislost).

„Pokud by se osamostatnili, z Madridu by se poměrně rychle mohly stát nové Atény,“ předpověděl Keller temnou budoucnost hlavního španělského města.

„Proto uslyšíme od španělského krále ještě tolik dojemných řečí o tom, že Španělsko je vlídnou vlastí pro všechny své národy a nikdy je nepustí ze své otevřené náruče,“ doplnil europoslanec Jan Keller.

Evropská unie hraje v této věci podle něho úlohu „mrtvého brouka“.

„Evropský parlament, který vymýšlí kroky proti Polsku a Maďarsku, odmítl ve věci Katalánska jakékoliv usnesení přijmout. Tentokrát by to totiž bylo prý zasahování do vnitřních věcí členského státu EU,“ upozornil Keller.

„Jestli chcete vidět důkazy existence dvourychlostní Evropy, či spíše Evropy dvojího metru, tady je máte,“ zdůraznil.

„Jistý rumunský socialista toto pondělí ve Štrasburku vykřikoval, že tak jako v Barceloně by přece postupovala policie v jakékoliv zemi, je to přece její povinnost. Vím přesně, co by tento člověk říkal, pokud by třeba v Budapešti došlo ke zranění třeba jen jednoho protivládního demonstranta. Žádal by co nejtvrdší odsouzení Maďarska za porušení těch nejvyšších evropských hodnot, požadoval by tvrdé tresty a sankce,“ prohlásil Keller. (sfr)