Češi už si v hospodách a barech cigaretu nezapálí. Dnes začal platit protikuřácký zákon.

Státní šikana podnikatelů v Česku brutálně přitvrdila. Počínaje dneškem si kuřáci už u kafe nebo pivka v hospodě nezapálí. Vedle cigaret zákon nově upravuje také prodej alkoholu lidem, kteří vypadají opile nebo pod vlivem drog. Provozovatelům restaurací a dalších veřejných prostor, kterých se protikuřácký zákon týká, hrozí až několikatisícové pokuty.

Podle ministerstva zdravotnictví se pokuty za porušení zákona začnou udělovat až za 90 dní.

„Je 90 dní, kdy by provozovatelé stravovacích služeb a všichni ti, na které se zákon vztahuje, měli zákon aplikovat, nicméně pokuty lze udělit až za 90 dnů,“ řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD).

Mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová upřesnila, že se lhůta netýká fyzických osob. Ty mohou pokutu až 5000 korun dostat už ve středu 31. května, kdy zákon začal platit.

Provozovatelé mají podle Čechové v devadesátidenní lhůtě přizpůsobit svou činnost podmínkám nového zákona – například řádně označit provozovnu. Značkou „zákaz kouření“ musí být u vchodu označené všechny prostory, kde je nově zakázané, tedy například restaurace, nemocnice nebo školy. Lhůta se týká také nových regulací prodeje cigaret a alkoholu, například z prodejních automatů nebo přes internet.

Restaurační předzahrádky, pokud na nich má být kouření povoleno, budou muset být podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) označeny jako prostor pro kouření. Rozhodující pro případné postihy zákazu kouření podle něj bude, jestli mají pevnou konstrukci. Pod pergolou nebo slunečníkem bude povoleno.

Příprava bude stát provozovatele další výdaje

Příprava na zákaz kouření navíc může restaurace a hospody vyjít na desetitisíce korun. Řada z nich bude chtít pro hosty před restaurací umístit popelníky, případně postavit přístřešky a provizorní kuřárny. Cena za zábor prostranství se pak může vyšplhat na deset korun za čtvereční metr na den, což ročně představuje tisíce korun.

Kromě zákazu cigaret v restauracích a hospodách novela zakazuje kouření v čekárnách veřejné dopravy, na nástupištích, ve školách, na dětských hřištích, či ve vnitřním prostoru sportovišť.

„Kuřárny budou moci i nadále fungovat v nákupních centrech a na letištích, s kuřáckých koutkem se počítá i pro zoologické zahrady,“ uvedla Arnoštová.

V restauracích bude možné kouřit e-cigarety a vodní dýmky. Zákon zakazuje rovněž prodej cigaret v automatech, nelze-li vyloučit jejich zakoupení osobami mladšími 18 let.

Vedle kouření zákon upravuje také prodej alkoholu. Už dřívější legislativa zakazuje prodávat alkohol osobám zjevně ovlivněným alkoholickým nápojem nebo jinou návykovou látkou. Hrozí pokuta až 3 tisíce korun. Nově má prodejce povinnost takovou osobu vyzvat, aby z provozovny odešla, a ta musí poslechnout. Zákon také zakazuje prodej alkoholu v automatech.

Zákon počítá s různými postihy. Prodej či podávání alkoholu osobě do 18 let může být pokutováno až 150 tisíci korunami, mladšímu 15 let až dvojnásobně.

Právnické osobě (tedy majiteli) hrozí až dvoumilionová pokuta a zákaz činnosti na dva roky. Pokutu 10 tisíc korun může dostat například za neoznačení provozovny zákazem kouření. Pokutu až 50 tisíc korun může dostat provozovatel za nevyzvání kuřáka, aby cigaretu típnul nebo odešel. Sankce až 300 tisíc korun a půlroční zákaz činnosti hrozí v případě, že tak neučiní s podnapilým mladším 18 let. Až milionová pokuta hrozí za prodej alkoholu či cigaret osobě mladší 18 let. Pokud by šlo o mladšího 15 let, budou sankce dvojnásobné.

Do ulic vyrazí protikuřácké hlídky

Některá města připravují zavedení takzvaných patrol, které budou krotit hloučky kuřáků postávající na ulici. Chtějí tak vyjít vstříc rezidentům a ochránit je před nadměrným hlukem.

Pro takový postup se rozhodla radnice Prahy 1, jež hodlá najmout čtyři tříčlenné patroly, které by při obhlídkách především v turistických zónách domlouvaly hlučným kuřákům. Službu má zajistit externí firma, na její zajištění vyčlenili radní z veřejného rozpočtu šest set tisíc korun.

„Kouř z cigaret může vadit lidem, kteří bydlí nad hospodami. Na ulici se zvýší hluk a přibude také nedopalků,“ zdůvodňuje investici starosta městské části Oldřich Lomecký.

Skromnější řešení zvolila například Praha 4, která připravuje spustit v první den zákazu osvětovou kampaň „Neházejte nedopalky na zem“.

Brno-střed chce navíc usnadnit změnu majitelům hospod a nabízí jim bezplatné „zabrání“ čtyř metrů čtverečních na chodníku před podnikem, kam mohou například umístit popelník. Dosud bylo nutné i při takovém minimálním zásahu do veřejného prostranství uhradit administrativní poplatek.

(pel)