Poslanci schválili v prvním čtení "diginovelu", která zakotvuje přechod pozemního TV vysílání na DVB-T2 a miliardovou dotaci soukromým firmám, která budou zajišťovat vysílání.

Poslanecká sněmovna v prvním čtení schválila novelu zákona o elektronických komunikacích („diginovelu“), která zakotvuje stamilionové dotace soukromým firmám na modernizaci technické infrastruktury pro nové televizní vysílání ve standardu DVB-T2. Vláda novelu „odůvodňovala“ s tím, že vytvoří tlak na snížení cen mobilních dat. Podle poslanců však novela nic takového neobsahuje. Za přijetí diginovely hrozí Česku mezinárodní arbitráž.

Česká asociace satelitních operátorů pohrozila mezinárodní arbitráží proti Česku za to, že vláda navrženou „diginovelou“ chce porušit připravovanou evropskou směrnici tím, že miliardovou dotací zvýhodní firmy zajišťující přechod na nový TV standard DVB-T2.

Subjekty sdružené v asociaci satelitních operátorů se diginovelou cítí poškozeny. Asociace již proto podala stížnost k Evropské komisi.

Česká asociace satelitních operátorů (ČASO) podle svého vyjádření zásadně nesouhlasí s přechodem pozemního televizního vysílání v ČR ze standardu DVB-T na standard DVB-T2 tak, jak je zakotven v návrhu novely zákona o elektronických komunikacích.

Vládou navrhované řešení je podle ČASO v rozporu s evropskou legislativou. Ta zakotvuje princip, podle kterého musí být zvolené řešení technologicky neutrální a tedy nesmí být zvýhodněna žádná technologie šíření televizního signálu.

To však v Česku zjevně nebude splněno, jelikož vláda chce v „diginovele“ zakotvit miliardovou dotaci firmám zajišťujícím přechod terestrického digitálního vysílání na nový standard DVB-T2. Tím by stát z veřejných zdrojů plně zafinancoval vybrané skupině firem (zejména Českým Radiokomunikacím) přebudování technologické infrastruktury tak, aby umožňovala vysílání v novém standardu DVB-T2.

Tím zřejmě budou v důsledku znevýhodněni provozovatelé satelitního, kabelového a internetové televizního vysílání, kteří své vysílání provozují na ryze komerční bázi a tedy bez jakékoliv veřejné podpory.

Vládní tlak

Vláda potřebnost schválení „diginovely“ obhajovala směrem k veřejnosti i poslancům tím, že dojde k vytvoření tlaku na snižování cen mobilních dat.

Řada relevantních poslanců však tento argument odmítla. Podle poslance Ivana Pilného (ANO) zákon ke snižování cen nijak nepomůže, jelikož v něm nic takového není obsaženo. Stejný názor zastávají například šéf poslanců opoziční ODS Zbyněk Stanjura či předseda klubu vládní KDU-ČSL Jiří Mihola.

Poslanec Marek Černoch z Úsvitu-Národní koalice potvrdil, že v zákonu „není vůbec nic o levnějších datech“. Zdůraznil, že zákon fakticky zakotvuje jen přechod na novou vysílací normu digitálního terestrického televizního vysílání DVB-T2.

Nový ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček označil prosazení zákona o elektronických komunikacích za svoji prioritu.

Odvolaný ministr průmyslu Jan Mládek uvedl, že levnější data může zajistit jen „systematická práce ČTÚ a ÚOHS“.

Zdarma místo dražby

Asociace satelitních operátorů zásadně nesouhlasí s tím, aby Ministerstvo průmyslu a obchodu poskytlo nepovolenou veřejnou podporu soukromým společnostem České Radiokomunikace (ČRa) a Digital Broadcasting (DB).

„Zatímco mobilním operátorům stát spektrum prodává v dražbách, výše jmenovaným provozovatelům vysílacích sítí jej hodlá poskytnout zdarma na 9 let,“ upozornila asociace.

Tím ovšem podle asociace stát přijde minimálně o 11 miliard korun.

„Dále není žádným způsobem zajištěno, že nové sítě vybudované za veřejné prostředky nebudou použity pro provoz vysílání, které bude divákům zpoplatňováno,“ vypočetla asociace další své výhrady.

Upozornila také na jiný související problém spojený s přechodem na DVB-T2 v ČR. Domácnosti budou v rámci plánovaného přechodu vystaveny vysokým výdajům spojeným s nákupem nových televizních přijímačů nebo set-top boxů.

Podle odhadů Ministerstva průmyslu a obchodu na tyto vynucené nákupy budou občané muset vynaložit až 5 miliard korun.
Spotřebitelé zaplatí kromě 5 miliard za nové televize či set-top boxy ještě další miliardu korun zvažovanou v souvislosti se spuštěním nové sítě vysílačů. O žádné kompenzaci těchto výdajů pro občany ČR přitom stát neuvažuje.

Domácnosti dají 5 miliard

Z hlediska občanů přechod z dnešní normy DVB-T na nový standard vysílání DVB-T2 neznamená jednoduchou změnu vysílací frekvence a „banální“ přeladění televizních stanic na ovladači televizoru.

Nový standard digitálního terestrického vysílání DVB-T2 (s kódováním HEVC) totiž na drtivé většině dnešních televizorů nelze přijímat.

Domácnosti si tak kvůli přechodu na novou normu, respektive na jiné kódování budou muset zakoupit nové televizory (nebo set-top boxy), ale v mnoha případech si také budou muset zmodernizovat své antény či dokonce pořídit antény zcela nové.

Přechod na novou digitální normu DVB-T2 tak diváky v Česku bude stát celkem až 5 miliard korun.

Podle informací MPO dnes digitální terestrické TV vysílání (v původní normě DVB-T) v nějaké podobě využívá více než 60 procent domácností v ČR.

Vláda ČR rozhodla dříve než EU

Tuzemská vláda o celoplošném přechodu ČR na DVB-T2 rozhodla dávno před tím, než o něm hlasoval europarlament… Již v červenci 2016 vláda přijala „Strategii rozvoje zemského digitálního televizního vysílání“, v níž schvaluje přechod na „technologicky vyšší standard DVB-T2“.

Fakticky tak byl v České republice přechod na nový standard DVB-T2 spuštěn, aniž by bylo na úrovni EU schváleno příslušné rozhodnutí o celé záležitosti.

TV vypnou za 4 roky

Přechod na novou televizní normu digitálního terestrického vysílání DVB-T2 má být v Česku dokončen již v roce 2020. Termín dokončení přechodu na DVB-T2 stanovila vláda předběžně na 1. února 2021. Znamená to, že vysílání v dnes používané digitální normě DVB-T by mělo být definitivně ukončeno již za necelé 4 roky.

Televizní zvýhodnění

Souhrnné náklady státu na celý projekt jsou stanoveny v rozmezí 871 milionu až 1,06 miliardy korun. Subjektům, které se aktivně podílejí na uskutečnění přechodu na normu DVB-T2, má být z veřejných zdrojů poskytnuto celkem cca 630 milionů Kč.

Vládou schválená strategie předpokládá finanční „kompenzaci“ nákladů pro ty subjekty, které jsou držiteli přidělených radiových kmitočtů pro digitální vysílání, což jsou Česká televize a soukromé firmy České Radiokomunikace, Czech Digital Group a Digital Broadcasting.

Většinu prostředků přitom získají České Radiokomunikace (ČRa).

Někteří kritici přechodu na novou vysílací normu namítají, že se jednak jedná o nedovolenou veřejnou podporu soukromým společnostem a tedy o neférové jednání, které narušuje hospodářskou soutěž.

Poukazují na skutečnost, že komplexním zafinancováním výstavby a zprovozněním nové terestrické digitální sítě (DVB-T2) za peníze z veřejných zdrojů budou neférově zvýhodněni nejenom provozovatelé těchto sítí (tedy zejména ČRa), ale i samotné digitální pozemní vysílání jako takové a to na úkor kabelového a satelitního TV vysílání, jejichž provozovatelé žádné kompenzace svých „oprávněných“ nákladů od státu nedostávají. (tvm)

Více se o přechodu na novou televizní normu DVB-T2 dočtete ZDE:

Spor o nové TV vysílání DVB-T2: Asociace hrozí Česku arbitráží za vládní diginovelu

Spor o nové TV vysílání DVB-T2: Asociace napadla vládu ČR za porušení evropské směrnice

Evropský parlament zrušil současné televizní vysílání a vnutil divákům normu DVB-T2

Brusel sebere televizní frekvenci a donutí lidi kupovat televize pro příjem DVB-T2