ČEZ hrozí vlastním pozemků na Poličsku vyvlastněním, protože nesouhlasí se stavbou elektrického vedení přes jejich pozemek.

Stavba vysokonapěťového vedení z Hlinska do Poličky je plánovaná téměř už 10 let. ČEZ nyní některým majitelům, kteří nesouhlasí s elektrickým vedením přes pozemek, hrozí vyvlastněním pozemků. Naopak těm vlastníkům pozemků, kteří podepsali smlouvu hned, zaplatí ČEZ mnohonásobně víc, než stanovuje zákon.

„Původní předpoklad byl zahájit stavbu od Hlinska k Poličce ve třetím čtvrtletí. Podmínky pro zahájení stavby jsou dvě – získání souhlasu vlastníků a uzavření smluvních vztahů na zřízení věcných břemen v uvedeném koridoru a dokončení výběrového řízení na zhotovitele stavby,“ řekla regionální mluvčí skupiny ČEZ Šárka Beránková.

Největším problémem jsou nakonec souhlasy zbývajících vlastníků pozemků, přes které povedou elektrické sloupy, a jejich zatížením věcnými břemeny.

V současné době má ČEZ vypořádáno téměř 80 procent vlastníků, se zbylými komunikace vázne. Souhlasy všech vlastníků jsou ale posledním krokem potřebným k zahájení stavby.

Z více než 400 vlastníků pozemků chybí ošetřit smlouvou posledních 50 pozemků. Vážně však hrozí, že budou vyvlastněny.

„Je to nepopulární, ale v tomto případě bohužel nezbytný krok. Proto jsme na konci roku písemně oslovili všechny zbývající nekomunikující vlastníky a informovali je o tom, že zahajujeme přípravné kroky spojené s vyvlastňovacím řízením,“ uvedla Beránková.

Firma podle ní objednala znalecké posudky k jednotlivým případům, u kterých vlastník pozemku odmítá jakoukoli komunikaci či dohodu.

Naopak vlastníkům pozemků, jimž vedení přes pozemek nevadí a podepsali smlouvu o věcném břemenu hned, zaplatí ČEZ mnohonásobně víc, než stanovuje zákon. Za sloup na pozemku 15 tisíc korun, za pozemky, nad kterými povedou dráty až 39 korun za metr čtvereční.

(pel)