Skotsko, země vedená rebelující premiérkou Sturgeonovou k dalšímu pokusu o odtržení od Velké Británie, má ke svému "polovičnímu potomkovi" Trumpovi značně komplikovaný vztah.

Skotsko se zařadilo k tvrdým antitrumpistům. Je to poněkud paradoxní vzhledem k tomu, že matka zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa pochází ze Skotska. Přesto však země vedená rebelující premiérkou Sturgeonovou k dalšímu pokusu o odtržení od Velké Británie, má ke svému „polovičnímu potomkovi“ Trumpovi značně komplikovaný vztah.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová v průběhu volební kampaně nijak neskrývala své sympatie k Hillary Clintonové. Překvapivý výsledek voleb nekomentovala, ale její blahopřání Donaldu Trumpovi ke zvolení nebylo příliš diplomatické.

„Není to výsledek, ve který jsem doufala, ale musíme respektovat verdikt amerických voličů. Gratuluji zvolenému prezidentovi k vítězství,“ uvedla Sturgeonová.

Ale to nebylo vše. Po pár dalších větách o tradičním spojenectví Skotska a Spojených států byl závěr jejího blahopřání už vyloženě útočný: „Trumpovi komentáře učiněné během kampaně byly pro mnoho různých společenských skupin hluboce urážlivé a nyní na jeho ramenou leží velká zodpovědnost přinést usmíření. Já osobně nikdy nebudu váhat prosazovat principy tolerance a respektu k rozdílnosti a multikulturalismu“.

Skotské kontroverze

Citované blahopřání není zdaleka první kontroverzí ve vztahu vrcholných skotských politiků k Donaldu Trumpovi.

V prosinci 2015, v reakci na výzvu Donalda Trumpa zakázat vstup muslimů do USA, Sturgeonová okamžitě zrušila Trumpovo členství v organizaci GlobalScot, která sdružuje podnikatele a vrcholné manažery s vazbami na Skotsko.

Učinila tak s jednoznačným vysvětlením: „Donald Trump už není dále schopen propagovat obchodní zájmy Skotska“.

Salmond tvrdil, že během jednoho telefonátu Trump dokáže přejít od přátelského tónu k výhrůžkám následovaným úpěnlivými prosbami zakončenými žoviálním žertováním.

Nicola Sturgeonová přitom jen navázala na svého předchůdce v úřadu, prvního ministra Skotska Alexe Salmonda. Ten byl zpočátku Trumpovým podporovatelem a sehrál klíčovou roli při povolení výstavby Trumpova golfového resortu poblíž Aberdeenu.

Nejlepší golf na světě

Tento resort se měl stát nejlepším golfovým hřištěm na světě a přinést Skotsku tisíce pracovních míst díky celkové investicí 750 milionů liber do hotelů, sportovišť a navazující infrastruktury.

Realita Trumpovy investice sice přinesla zničení státem chráněného přírodního území a vybudování golfového resortu, ale hodnota vložených finančních prostředků dosáhla jen 30 milionů liber. Osm let od získání povolení ke stavbě však toto již vybudované golfové hřiště, klubovna a malý hotel dávají práci pouze 95 lidem…

Definitivní rozchod Salmonda a Trumpa nastal při sporu o výstavbu větrné elektrárny vzdálené několik kilometrů od Trumpova golfového resortu. Salmond označil Trumpovu reakci za bizarní, když se v jediném okamžiku z podporovatele projektu změnil v jeho fanatického odpůrce.

Od přátelství k výhružkám

Salmond tvrdil, že během jednoho telefonátu Trump dokáže přejít od přátelského tónu k výhrůžkám následovaným úpěnlivými prosbami zakončenými žoviálním žertováním. Podle Salmonda je Donald Trump emocionálně nestabilní člověk, který nikdy nedospěl.

Tento svůj názor si nenechal pro sebe a v průběhu americké prezidentské kampaně opakovaně vyzýval demokraty, aby varovali Američany před Trumpem a to zcela ve stylu volebních útoků z roku 1964 na adresu Barryho Goldwatera, kterého se tehdy prezident Johnson snažil vykreslit jako extrémistu.

Nyní Salmond asi lituje, že přímo citoval demokratický slogan z roku 1964 zpochybňující racionální Goldwaterův úsudek: „In your guts you know he’s nuts“ (volně přeloženo – váš vnitřní hlas vám říká, že je to blázen). Podle Salmonda nemůže být mentálně nedospělý jedinec (myšleno Trump) vrchním velitelem ozbrojených sil USA, v jehož pravomoci je rozpoutat jadernou válku.

Trumpova matka na dovolené

Ostatně, Skotové jsou skeptičtí i k Trumpově oficiální verzi o seznámení jeho rodičů, podle které se Trumpova matka seznámila s jeho otcem během matčiny „dovolené“ v USA.

Média totiž zpochybňují, zda šlo skutečně o „dovolenou“.

Jak uvedly britské noviny Daily Mail, matka zvoleného amerického prezidenta, Mary Anne MacLeod, pocházela z nehostinného skotského ostrova Lewis a její otec byl chudý rybář.

Když zcela bez peněz dorazila v roce 1930 do New Yorku, celkem jednoznačně zaškrtla „NE“ v imigračním dotazníku u otázky, zda se plánuje vrátit zpět do země svého původu.

Donald Trump ale při svých výpadech proti ekonomickým migrantům logicky trvá na své verzi o matčině dovolené.

Nyní tak, po Trumpově zvolení prezidentem USA,budou muset Skotové najít hodně diplomatického umu, aby navázali přátelské vztahy s novou americkou administrativou. (mjm)