Křetínského holding EPH se přiblížil převzetí dolů a elektráren Vattenfall v Německu.

Prodej dolů a elektráren státní energetické skupiny Vattenfall v Německu Křetínského holdingu EPH schválila švédská vláda. Energetický a průmyslový holding (EPH) rozhodnutí švédské vlády uvítal s tím, že k dokončení transakce je třeba ještě získat souhlas příslušných antimonopolních orgánů.

Proti prodeji se ve Švédsku stavěla menší koaliční Strana Zelených.

„Velice si vážíme rozhodnutí švédské vlády, která schválila prodej hnědouhelných aktiv Vattenfallu v Sasku a Braniborsku. Jedná se o důležitý milník v převodu vlastnictví těchto aktiv na konsorcium tvořené společností Energetický a průmyslový holding a jeho finančním partnerem PPF Investments,“ uvedl v prohlášení mluvčí EPH Daniel Častvaj.

Proti transakci protestovali ekologičtí aktivisté ve Stockholmu i v Praze. Vyzývali švédskou vládu, aby prodej zastavila a zrušila zmíněná zařízení s cílem zabránit emisím oxidu uhličitého a dalším škodám.

Parlament ve Švédsku však nakonec odprodej aktiv Vattenfallu v Německu podpořil.

Vattenfall v Německu odprodává druhé tamní největší hnědouhelné doly a řadu elektráren. Jedná se doly Jänschwalde, Welzow-Jih, Nochten a Reichwalde a elektrárny Jänschwalde, Schwarze Pumpe, Boxberg a jeden blok elektrárny Lippendorf.

Společnost v Německu zaměstnává zhruba 7500 lidí. Instalovaný výkon zdrojů skupiny Vattenfall v Německu činí 8000 megawattů.

EPH patří k největším českým energetickým firmám. V ČR ovládá například Elektrárny Opatovice, výrobce elektřiny a tepla Plzeňskou energetiku a United Energy, dále Pražskou teplárenskou či provozovatele zásobníku plynu SPP Storage.

EPH má silnou pozici na Slovensku. V prosinci loňského roku EPH podepsal dohodu o koupi dvoutřetinového podílu italské společnosti Enel ve firmě Slovenské elektrárne (SE).

EPH již delší dobu ovládá skupinu SPP, Stredoslovenskou energetiku či firmu NAFTA.

Již v roce 2014 se EPH dohodl na převzetí britské černouhelné elektrárny Eggborough u Leedsu. V září 2015 holding oznámil, že zahájil přípravu na možné ukončení provozu elektrárny mimo jiné kvůli poklesu cen elektřiny.

Začátkem roku 2015 oznámil holding EPH nákup 6 plynových a jedné tepelné elektrárny v Itálii.

Letos se EPH dohodla s německou RWE na odkupu uhelné elektrárny v britské obci Lynemouth. V tomto zdroji chce EPH provést konverzi na spalování biomasy.

Akcionáři EPH jsou Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a investoři ze skupiny J&T.

(red)