Opoziční strany kritizují připravovaný vznik strany Realisté, za kterou stojí česko-německý analytik Petr Robejšek. Stranu zamýšlí podporovat spolumajitel finanční skupiny Penta Marek Dospiva.

Opoziční strany kritizují připravovaný vznik strany Realisté, za kterou stojí česko-německý analytik Petr Robejšek. Stranu zamýšlí podporovat spolumajitel finanční skupiny Penta Marek Dospiva. ODS tvrdí, že Penta vznik Realistů přímo iniciovala. Podle šéfa SPD Tomia Okamury je investice do strany Realisté jen vyhozené peníze.

Založení pravicově konzervativní strany Realisté oznámil koncem listopadu česko-německý politolog a ekonom Petr Robejšek. Strana chce mimo jiné hájit rodinu, bezpečnost a národní zájmy.

Detailní program hodlá představit na jaře, kdy se údajně také rozhodne, zda bude stavět i vlastního kandidáta na prezidenta.

Robejšek odhadl volební potenciál strany na 20 procent. Další z „tváří“ Realistů, investor Pavel Kohout, vyjádřil přesvědčení, že „pokud nedojde k nějakému podrazu, budou Realisté vítězem příštích sněmovních voleb“…

Současně vyšlo najevo, že Realisty chce finančně podporovat miliardář Marek Dospiva, spolumajitel investiční skupiny Penta.

„Vyjádření podpory nové politické straně považuje Marek Dospiva za přirozený krok a za projev osobního občanského postoje.“

„Marek Dospiva se vyjádřil, že zvažuje podporu nové politické strany Realisté. Jedná se o jeho osobní podporu, ne o podporu investiční skupiny Penta,“ vysvětlil Ivo Mravinac, mluvčí společnosti Penta Investments.

Důvodem zamýšlené podpory je podle Mravinace to, že se Dospivovi „dlouhodobě líbí názory a postoje Petra Robejška, především jeho snaha výstižně a zároveň odvážně pojmenovávat společenské a politické problémy“.

Inspirativních 2080

Za inspirativní prý Dospiva považuje zejména snahu Realistů aplikovat známé Paretovo pravidlo 20:80 na řešení politicko-společenských a ekonomických problémů. Podle Mravinace se Dospiva v převážné míře ztotožňuje s názory Petra Robejška.

Jako příklad uvedl Robejškův pragmatický pohled na  možné fungování Evropské unie či jeho priority v oblasti ekonomiky.

„Vyjádření podpory nové politické straně považuje Marek Dospiva za přirozený krok a za projev osobního občanského postoje. Je to samozřejmě i projev jeho důvěry vůči zakladatelům tohoto subjektu,“ konstatoval Mravinac ze skupiny Penta.

„Jedna finanční skupina iniciovala společně s lidmi, kteří se v minulosti pohybovali okolo Víta Bárty, vznik politické strany Realisté.“

Stávající zejména opoziční strany přijaly vznik nového politického subjektu se značným despektem. Poukazují zejména na propojení s finanční skupinou Penta.

„Jedna finanční skupina iniciovala společně s lidmi, kteří se v minulosti pohybovali okolo Víta Bárty, vznik politické strany Realisté,“ konstatovala místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Jediný, kdo může mít ze vzniku další politické strany radost, jsou Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka. Pokud někomu prospívá rozdrobování politické scény, jsou to oni,“ podotkla Udženija.

„Programové vymezení nové strany neexistuje, známe jen to, kdo za ní stojí: byznysmen a lidé okolo Věcí veřejných. Velmi bych pochybovala o tom, zda je to šťastný start,“ uzavřela svoji analýzu Realistů místopředsedkyně ODS.

Další oligarcha

Neparlamentní strana Svobodní uvedla, že se svými tezemi se jí Realisté zdají být názorově spřízněni.

„Zároveň však jejich vznik vnímáme jako pokus dalšího slovenského oligarchy a majitele médií o vstup a kontrolu české politické scény,“ prohlásil mluvčí Svobodných Martin Rumler.

„Vznik Realistů vnímáme jako pokus dalšího slovenského oligarchy a majitele médií o vstup a kontrolu české politické scény.“

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek uvedl, že kromě pana Robejška nezaznamenal jakékoliv další představitele tohoto politického subjektu, „pokud nepočítám sponzora pana Dospivu z Penty“.

„Vnímám zatím jen kritiku této strany směrem k EU. Jsme ale toho názoru, že jen kritika nestačí a že Evropská unie i přes všechny chyby, co má, nabízí pro Českou republiku unikátní příležitost.“

Vyjádřil se také k dosavadní programové nevyhraněnosti Realistů.

„Domnívám se, že ta neurčitost je patrně záměr. Protievropské tendence jdou totiž napříč politickým spektrem,“ zdůraznil Ženíšek.

Vyhozené peníze

Předseda parlamentní strany Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura uvedl, že vznik strany Realisté vůbec nezaznamenal.

„Netuším, o co přesně jde. Každý měsíc vznikne nebo zanikne nějaké politické uskupení. Nevím, proč bychom to měli nějak řešit,“ reagoval Okamura.

„Každý amatérský pokus o vstup do parlamentu jsou vyhozené peníze, ztracená energie a promarněný čas.“

K případnému úspěchu Realistů v parlamentních volbách v příštím roce se šéf SPD postavil značně skepticky.

„Šanci uspět má jedna jediná nemainstreamová strana s jasným programem a viditelným lídrem – tou stranou je chtěj nechtěj SPD. Taková je realita,“ prohlásil Okamura.

„Každý amatérský pokus o vstup do parlamentu jsou vyhozené peníze, ztracená energie a promarněný čas,“ poznamenal Okamura na konto Realistů.

Realisté a Dospiva

Samotní představitelé Realistů se k případnému sponzorování miliardářem Dospivou staví … realisticky.

Petr Robejšek v rozhovoru pro Reflex uvedl: „Každá politická strana potřebuje sponzoring. Všech nebezpečí jsme si vědomi, a tak vyjednáváme s dalšími sponzory. Rozhodně nechceme sloužit dalšími oligarchovi. Já tedy rozhodně ne.“

„Každá politická strana potřebuje sponzoring. Všech nebezpečí jsme si vědomi, a tak vyjednáváme s dalšími sponzory.“

Další z osob, které se pohybují kolem vzniku Realistů, investor Pavel Kohout, v rozhovoru pro Parlamentní listy prohlásil, že by si politické strany „měly přestat hrát na veřejné neziskové organizace, které patří všemu lidu a zároveň nikomu“.

„Uvítal bych, kdyby každá politická strana měla statut akciové společnosti, kde by bylo veřejně známo, kdo vlastní jaký počet akcií. Velmi by to prospělo čistotě politického prostředí, odpadlo by všelijaké předstírání a pokrytectví,“ řekl Kohout.

 

Zakladatel Realistů Pavel Kohout (vlevo) provozuje investiční fond společně s Babišovým poradcem Alešem Michlem (vpravo) .

Realisté a Babiš

Případná sponzorská podpora Realistů z kapes miliardáře Dospivy však není jediným sporným bodem souvisejícím se vznikem strany.

Nevyjasněný zůstává vztah k miliardáři a ministrovi financí Andreji Babišovi, který je lídrem vládního hnutí ANO. Ještě před oznámením o založení nové strany se zakladatel Realistů Robejšek sešel s Andrejem Babišem a to v přítomnosti Dospivy.

Právě spolumajitel Penty tuto společnou schůzku zprostředkoval a to základě telefonické žádosti Andreje Babiše.

Podle Robejška setkání zorganizoval Babiš, který si chtěl Robejška „oťukat“.

„Sešli jsme se na Babišovo přání a já z toho nabyl dojmu, že si mě chce oťukat, což je v pořádku,“ uvedl Robejšek.

To potvrdil i mluvčí Penty Ivo Mravinac.

„Schůzka se uskutečnila v čase, kdy byl pan Robejšek hlavní postavou Institutu 2080 a nebyl šéfem politické strany. O schůzku projevil zájem Andrej Babiš, se kterým se Marek Dospiva zná řadu let,“ vysvětlil.

Zajímavostí je další linie volného personálního propojení mezi Realisty a Andrejem Babišem.

Neoficiální představitel Realistů, ekonom Pavel Kohout, totiž společně s Babišovým poradcem a nejhlasitějším veřejným obhájcem Babišovy politiky, Alešem Michlem, založili investiční fond, jehož cílem je „získat minimálně miliardu korun od investorů“.