Praha se chystá do roku 2030 investovat 230 miliard korun do opatření snižujících emise. (Ilustrační foto z demonstrace klimatických aktivistů, 2019)

Vedení Prahy schválilo klimatický plán, podle kterého hodlá snížit emise o 45 procent do roku 2030. Do opatření snižujících škodliviny v ovzduší a zmírnění dopadů klimatických změn celkově investuje 230 miliard korun. Plán zkritizovaly opoziční ODS a ANO. Magistrát také znovu vypíše tendr na přístroje, pomocí nichž chce na silnicích identifikovat vozidla s poškozeným nebo chybějícím filtrem pevných částic.

Magistrát o tom informoval na webu.

“Životní prostředí v našem městě je pro nás klíčovou prioritou. Slíbili jsme již dříve, že do roku 2030 snížíme emise o 45 % a snažíme se jít příkladem i dalším městům. Jednoznačně jsme se přihlásili také k Zelené dohodě pro Evropu (European Green Deal). Nyní pokračujeme schválením klimatického plánu, který obsahuje konkrétní kroky k dosažení stanovených cílů,“ uvedl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Opatření podle něj povedou nejen ke snížení emisí CO2, ale také zdravotně škodlivých oxidů dusíku a dalších emisí ve městě.

Strategie se zaměřila na 4 základní oblasti.

V oblasti udržitelné energetiky a budov si Praha klade mj. za cíl snížení spotřeby tepla a plynu o 15 procent, či až 60procentní snížení emisí CO2 u dodávek elektřiny a tepla. Preferována bude především výroba energie z obnovitelných zdrojů na území města. Až 23 tisíc budov bude osazeno solárními a kogeneračními zdroji elektřiny.

Druhou oblastí je udržitelná mobilita, kam patří nákupy elektrobusů pro MHD nebo budování stanic pro elektromobily, kterých má být až 10 tisíc.

Z hlediska cirkulární ekonomiky je hlavním cílem předcházet vzniku odpadu a měnit odpady na zdroje.

Jedním z nejambicióznějších záměrů výstavba první bioplynové stanice ve vlastnictví města, která by zpracovávala gastroodpad z restaurací i domácností a mohla Prahu zásobit až 3 miliony metrů krychlových biometanu pro využití ve vozech městských organizací jako je DPP nebo Pražské služby. Vedení města chce nadále zvyšovat motivaci občanů k třídění odpadů.

Praha chystá i soubor adaptačních opatření, která mají za cíl život ve městě zpříjemnit i v případě sucha či letních vln veder. Počítá se tak s vysazením až 1,5 milionu nových stromů, výměnou řady asfaltových a betonových nepropustných ploch, i dalšími renovacemi a renaturalizacemi pražských parků a zelených prostranství.

Kromě toho pražský magistrát znovu vypíše tendr na přístroje, s jejichž pomocí chce na silnicích identifikovat vozidla s poškozeným nebo chybějícím filtrem pevných částic. Pořízení techniky by mělo vyjít zhruba na 40 milionů korun, polovinu by měl magistrát získat z evropských fondů.

Schválenou klimatickou strategii zkritizovala opozice, která předložený plán považuje za politickou proklamaci a nesplnitelnou pirátskou pohádku pro voliče.

Praha už v červenci 2019 přijala Klimatický závazek pro rok 2030, ve kterém se zavázala k takové politice ochrany životního prostředí, která povede k co nejrychlejšímu snižování uhlíkové stopy města.

Tento závazek dopodrobna rozpracovala Komise Rady hl. m. Prahy pro udržitelnou energii a klima. Klimatický plán je výsledkem její roční práce a do značné míry navazuje na už dříve schválené strategie, zejména v oblastech udržitelné mobility a adaptačních opatření. (pel)