V politice je možné skoro vše a v té tuzemské, řepkově-olejné, to platí trojnásob.

Programové šílenosti, absurdity a nesmysly v programech tuzemských politických stran pro volby do Poslanecké sněmovny 2017: přinášíme seriál analýz a postřehů k nejvíce kontroverzním, rozporuplným a nekonzistentním programovým výstřelkům politických stran v České republice.


ČSSD jako zachránce zničených podnikatelů: Sociální demokraté požadují vytvoření nové banky, která by podporovala malé a střední podnikatele

Ve svém volebním programu, v kapitole s potěmkinovsky znějícím názvem „Prosperující a moderní hospodářství“ ČSSD slibuje, že „Založíme Českou investiční banku, která bude v souladu s celkovou strategií hospodářské politiky poskytovat zvýhodněné úvěry především českým malým a středním podnikům a investorům.“

Jde o typickou ukázku kombinace ztráty krátkodobé historické paměti a snahy o potenciální odklánění veřejných zdrojů dalším směrem, o kterém budou rozhodovat politici.

Byla a je to Zaorálkova strana, která – ruku v ruce s démonickým agromagnátem – systematicky ničila a ničí malé a střední podnikání v zemi.

Namátkou z těch nejnovějších destruktivních opatření stačí připomenout kontrolní hlášení k DPH, zavedení mýtické EET, regulaci podnikání v restauracích paušálním zákazem kouření; to vše pak organicky doplňováno terminátorskou činností finančních úřadů vůči těm nejmenším a nejzranitelnějším…

Brutální logika socialistů: nejdříve podnikatele zadupeme do země a ty, co to přežijí, zregulujeme do absurdna. Následně pro ně založíme banku, která je bude zachraňovat a horlivě jim „pomáhat“…

Samozřejmě, pomáhat jim za peníze podnikatelů, protože jiné peníze ve státní kase (kromě těch vypůjčených) nejsou. Peníze totiž nerostou u Zaorálků na dvoře, neleží v parlamentu ani je nelze sklízet v zahradách Strakovy akademie. Reálné peníze generují jen soukromé firmy na trhu.

Lze také spekulovat o skrytých cílech státní či státem ovládané banky na podporu podnikatelů. Dostal by v takové bance supervýhodný úvěr úplně každý podnikatel či malá firma? A nebo jen ta, která bude mít ten správný světonázor a k tomu kladný vztah k ČSSD a k politicky dosazeným šéfům banky?

Hypotetická, sociálně-demokratická Česká investiční banka“ by samozřejmě nebyla bankou v pravém slova smyslu. Byl by to jen další státní úřad, jež by sloužil k drancování veřejných zdrojů a přerozdělování peněz z kapsy (dle názoru státu) „špatného“ podnikatele na účet toho „správného“, kterému tatíček stát v čele s praotcem Zaorálkem ukáže palec nahoru…

Každému musí být jasné, že tímto postupem (nejdříve všechny zničím, pak pomůžu těm hodným) nelze dosáhnout zdravého rozvoje podnikání. Vytváření záchranných bank pro podnikatele je jen labutí písní, jež má kamuflovat probíhající vyhlazovací třídní boj státu vůči malému a střednímu podnikání.


 

Investiční spása Babišova ANO: Hnutí v programu propaguje rozvíjení krás ČR, čehož chce dosáhnout pomocí masivních státních investic

„Investice, investice, investice! Česká republika je krásná země a každá koruna, kterou investujeme, se nám mnohokrát vrátí. A je jedno, jestli jde o rychlovlaky, nové kilometry silnic, výstavbu škol, školek, jeslí, domovů důchodců, sportovišť, renovaci vlakových nádraží či obnovu památek. Hospodářský růst máme do velké míry ve vlastních rukou,“ uvádí ANO v programu.

I zde se jedná o kombinaci historické ztráty paměti a excesivního populismu, založeného na utopické víře ve všemocnou a blahodárnou roli státu.

Za vlády hnutí ANO a jejího předsedy Andreje Babiše přece poklesly investice státu na nejnižší úroveň za posledních 10 let. A to navzdory rychle rostoucí ekonomice.

Totální propad investic přitom Babiš využil k sebechvále, jelikož se mu (i díky z nebe spadlé lavině eurodotací) podařilo (snad) dosáhnout poměrně velkého přebytku státního rozpočtu v roce 2016.

Proč by dnes lidé měli věřit tomu, že ANO (pokud se opět dostane k moci), bude státní prostředky masivně a efektivně investovat ve prospěch všeobecného rozvoje (a třeba i na úkor dotací na Babišova biopaliva)? Když nedokázali investovat ani v době konjunktury, proč by se jim to mělo povést v dobách makroekonomicky méně luxusních?

Víra ve spásnou roli masivních státních investic je přitom definičním znakem etatistů a socialistů všeho druhu. Liberálně myslící člověk by nikdy nemohl důvěřovat andělské dobrotě státu (ještě k tomu v čele s Babišem) při rozdělování zestátněných zdrojů. Rozumný člověk by preferoval ponechání prostředků v kapsách daňových poplatníků…

Investování za cizí peníze vždy zavání průšvihem – ostatně Babiš, který má na krku trestní stíhání za dotační podvod – by o tom mohl vyprávět. Pokud chce Babiš masivně investovat, nechť prodá svůj Agrofert (a Čapí hnízdo) a za utržené prostředky může neomezeně rozvíjet krásy České republiky dle vlastní libosti.


 

Babišova chytrá horákyně EET: ANO chce prosadit úpravy projektu EET, „které neohrozí fungování tohoto nástroje“.

Z povinnosti evidovat tržby chce ANO vyjmout:

  • fyzické osoby s paušální daní a obratem do 500 tisíc korun ročně
  • veřejně prospěšné poplatníky s obratem do 1 milionu korun ročně, kteří v rámci pořádaných a dopředu nahlášených akcí evidují své tržby mimo prostory stálé provozovny vybavené EET
  • bufety a obdobná zařízení ve školách a v provozovnách dětských táborů nebo dětských zájmových kroužků
  • online platby a
  • prodeje vánočních kaprů při řádném nahlášení předem…

To je panečku radikální obrat názoru ve prospěch vánočních kaprů… Inu, blíží se volby a Vánoce. Prodejce kaprů tedy pan Babiš původně považoval za zloděje, ale změnil názor?

Školní bufety pan Babiš považoval za zloděje, ale změnil názor?

Jak blízko jsme okamžiku, kdy pan Babiš přizná, že celá EET byla jen nastražená past, do níž se on (živoucí Archanděl Gabriel, který by mouše ani obchodnímu partnerovi neublížil), nechal vmanipulovat temnými silami, korupčníky a zlojedy?

Babiš by měl být konzistentní:

A/ Buď je EET úspěšný a fungující projekt, který byl univerzálně potřeba a musí být proto aplikován na všechny. A nebo

B/ je tento projekt jen účelová předvolební taškařice („podívejte, jak jsme dokázali zatočit s hospodskými a drobnými prodejci!“), který musí být zrušen bezezbytku. Přičemž správně je za B/.

Názorová konzistence však není silnou zbraní Babišova hnutí: Co bylo a platilo včera, neplatí dnes, a naopak.

Proto asi jen málokoho udiví babišovská antilogika, kterou lze charakterizovat jako: „systém EET je vynikající a bezchybný, a proto jej vylepšíme jeho částečným zrušením…“.

… a ještě k tomu dojednáme úpravy a výjimky pro venkov … (protože jsme si v ANO až teď uvědomili, že hlasy venkova jsou důležitější, než fungování a hypotetické přínosy EET na venkově)…

Inu, v politice je možné skoro vše a v té tuzemské, řepkově-olejné, to platí trojnásob.