Nový standard digitálního terestrického vysílání DVB-T2 (s kódováním HEVC) na drtivé většině dnešních televizorů nelze přijímat. Domácnosti si kvůli přechodu na novou normu budou muset zakoupit nové televizory (nebo set-top boxy).

Nová televizní norma DVB-T2 byla uzákoněna. Sněmovna schválila „druhou digitální revoluci“, v jejímž důsledku si domácnosti pro zachování pozemního televizního signálu musí zakoupit nové televizory, set-top boxy a antény celkem za 5 miliard Kč. Součástí přijaté diginovely je i uzákonění mnohasetmilionových dotací Českým Radiokomunikacím a dalším soukromým firmám.

Ministerstvo průmyslu a obchodu všechna uvedená opatření „zabalilo“ do jednoho balíčku novely zákona o elektronických komunikacích (tzn. diginovely), jejíž součástí jsou i opatření údajně „zvyšující ochranu spotřebitele“. Novela mimo jiné zvyšuje pokuty mobilním operátorům až do výše 10 procent jejich ročního obratu a umožňuje zkrátit dobu přechodu k jinému mobilnímu operátorovi na 10 dnů (ze současných 42 dnů).

Nikdo z poslanců si tak netroufl hlasovat proti této „diginovele“.

Přechod na DVB-T2 už za 3 roky

Přechod na novou televizní normu digitálního terestrického vysílání DVB-T2 má být v Česku dokončen v roce 2021, kdy přestane být dostupný signál v dnes používaném standardu DVB-T.

Z hlediska občanů přechod z dnešní normy DVB-T na nový standard vysílání DVB-T2 neznamená jednoduchou změnu vysílací frekvence a pouhé přeladění televizních stanic na ovladači televizoru. Nový standard digitálního terestrického vysílání DVB-T2 (s kódováním HEVC) totiž na drtivé většině dnešních televizorů nelze přijímat.

Domácnosti si tak kvůli přechodu na novou normu, respektive na jiné kódování budou muset zakoupit nové televizory (nebo set-top boxy), ale v mnoha případech si také budou muset zmodernizovat své antény či dokonce pořídit antény zcela nové.

Přechod na novou digitální normu DVB-T2 tak diváky v Česku bude stát celkem až 5 miliard korun. Podle informací MPO dnes digitální terestrické TV vysílání (v původní normě DVB-T) v nějaké podobě využívá více než 60 procent domácností v ČR.

Katastrofický scénář

Nový ministr financí Ivan Pilný (ANO) v souvislosti se schváleným přechodem na DVB-T2 prohlásil, že se naplní katastrofické scénáře týkající se nákladů domácností.

„Katastrofické scénáře, kolik to bude stát domácnosti, ty se prostě naplní, protože domácnosti na to dají několik miliard, aby si koupily nové televizory,“ uvedl Pilný.

Pilný: „Chtěl bych doporučit všem občanům České republiky to, aby si novou televizi kupovali těsně před tím, než dojde ke změně toho vysílání. Ty televize budou levnější a lepší.“

Uznal sice, že bylo potřebné nutné uvolnit pásmo 700 MHz pro mobilní data. S přechodem na nový televizní standard DVB-T2 se však podle něho nemělo tolik spěchat.

Vyzval současně občany ČR, aby s nákupem nových televizorů nespěchali a pořídili si jen co nejpozději to bude možné.

„Chtěl bych jenom doporučit všem občanům České republiky to, aby si novou televizi kupovali těsně před tím, než dojde ke změně toho vysílání. Ty televize budou levnější a lepší,“ prohlásil Pilný,

Dotace na infrastrukturu

Schválená diginovela uzákoňuje pro České Radiokomunikace a 3 další (mnohem menší) provozovatelé pozemního vysílání nárok na dotaci („finanční kompenzaci nákladů“) ve výši zhruba 650 milionů korun na vybudování infrastruktury pro nový vysílací standard DVB-T2.

S tou však bude nutné počkat na souhlas Evropské komise. Ta bude posuzovat, zda se nejedná o nedovolenou veřejnou podporu soukromým firmám.

Největším příjemcem dotace budou České Radiokomunikace. Firma přitom značnou část zisku, jenž generuje díky svému dominantnímu postavení na tuzemském trhu, odvádí zahraničnímu majiteli, který sídlí v daňovém ráji. Podle veřejně dostupných informací ČRa vyvádí ročně z ČR svému konečnému vlastníkovi sídlícímu v daňovém ráji ostrova Guernsey částku srovnatelnou či dokonce vyšší, než kolik má činit dotace (cca 650 milionů Kč) od státu na přebudování komerční infrastruktury ČRa pro vysílání v normě DVB-T2.

Arbitráž kvůli DVB-T2 

Veřejnou finanční podporu soukromým společnostem České Radiokomunikace (ČRa) a Digital Broadcasting (DB) přitom označila za nedovolenou Česká asociace satelitních operátorů (ČASO).

Asociace pohrozila mezinárodní arbitráží proti Česku za to, že vláda navrženou novelou zákona o elektronických komunikacích chce porušit připravovanou evropskou směrnici tím, že miliardovou dotací zvýhodní firmy zajišťující přechod na nový TV standard DVB-T2.

Subjekty sdružené v asociaci satelitních operátorů se „diginovelou“ cítí poškozeny. Asociace již proto podala stížnost k Evropské komisi.

ČASO podle svého vyjádření zásadně nesouhlasí s přechodem pozemního televizního vysílání v ČR ze standardu DVB-T na standard DVB-T2 tak, jak je zakotven v novele zákona o elektronických komunikacích.

Vládou navržené řešení, které schválila Poslanecká sněmovna, je podle ČASO v rozporu s evropskou legislativou. Ta zakotvuje princip, podle kterého musí být zvolené řešení technologicky neutrální a tedy nesmí být zvýhodněna jedna technologie šíření televizního signálu před jinými technologiemi..

Tento princip by však v České republice podle ČASO zřejmě nebyl dodržen, jelikož schválená diginovela výslovně zakotvuje finanční kompenzace mj. pro provozovatele terestrického digitálního vysílání, jimž chce stát plně zafinancovat přebudování technologické infrastruktury tak, aby umožňovala vysílání v novém standardu DVB-T2.

Tím by v důsledku byly znevýhodněni provozovatelé satelitního, kabelového a internetové televizního vysílání, kteří své vysílání provozují na ryze komerční bázi a tedy bez jakékoliv veřejné podpory.

Asociace požaduje, aby státní dotace získali pouze uživatelé. Distributorům pozemního vysílání by se podle asociace mělo finančně kompenzovat jen to, že jim bude odebráno pásmo 700 MHz.

Česko tak možná čeká mezinárodní arbitráž a pokuta za to, jak chce změnit pozemní digitální televizní vysílání v zemi. Subjekty sdružené v asociaci satelitních operátorů již podaly stížnost k Evropské komisi a jejich asociace naznačila, že se bude dožadovat náhrady způsobených škod formou arbitráže vůči ČR.

Havlíček: chtějí nám vzít bezplatné vysílání 

Ministr průmyslu a obchodu při obhajobě uzákonění dotací obvinil satelitní operátory z toho, že odporem vůči diginovele hájí jen své obchodním zájmy a chtějí „narušit současný stav a rovnováhu na trhu televizního vysílání a získat z toho maximum ve svůj obchodní prospěch“.

„Předně je třeba zdůraznit, že platforma satelitního vysílání je přímým konkurentem zemského digitálního vysílání, které je pro občany bezplatné. Jedná se tedy jednoznačně o konkurenční boj, o snahu připravit české domácnosti o jedinou bezplatnou televizní platformu.

Havlíček zdůraznil, že samotné přijetí návrhu zákona nezakládá veřejnou podporu, ale jen stanovuje pravidla, podle kterých může být veřejná podpora případně poskytnuta.

„Návrh zákona explicitně obsahuje pojistku, aby nebyla vyplacena nedovolená podpora, tedy bude možné uhradit pouze efektivně a účelně vynaložené náklady pouze o úspěšném řízení před Evropskou komisí,“ vysvětlil ministr.

Bezplatný mýtus

Údajnou bezplatnost televizního vysílání v novém standardu DVB-T2 zpochybnil poslanec ODS Marek Benda.

„On ten mýtus …o té bezplatné televizi, respektive televizi, za kterou nebudu muset platit, a to je to, co poskytujeme a kvůli čemu děláme celou tuto novelu a poskytujeme to spotřebitelům, je opravdu jenom mýtem,“ prohlásil Benda.

Odkázal se přitom na vyjádření ministerstva průmyslu, z něhož podle Bendy vyplynulo, že je čistě podnikatelským rozhodnutím subjektů na trhu, jako jsou Nova, Prima a další, jestli zpoplatní nebo nezpoplatní televizní vysílání vysílané terestricky.

„A já se obávám, že se tak v brzké době může stát a že je zbytečné těm lidem říkat a slibovat, že nebudou zpoplatněné televize, když i to zemské vysílání bude zpoplatněno,“ prohlásil Benda.

S tím, že pravděpodobně nebude zpoplatněné vysílání Česká televize, protože „tu máme zpoplatněnou jinak,…, tu platíme v televizních poplatcích, ve kterých platíme nejenom program a jeho kvalitu, ale samozřejmě platíme i to šíření,“ doplnil Benda, který přechod TV vysílání na normu DVB-T2 označil za „mimořádně sporný“ i proto, že „veškeré kompenzace se poskytují jenom několika málo soukromým hráčům na trhu“.

Nejasná kvalita

Diskutovanou otázkou je také kvalita nového televizního vysílání ve standardu DVB-T2. Podle některých odborníků a lidí z branže se může v souvislosti s novým standardem DVB-T2 na řadě míst v ČR kvalita příjmu zhoršit.

Samotné MPO na explicitní dotazy týkající se případného zvýšení kvality vysílání v DVB-T2 uvedlo, že „Pro diváky nemá dojít k zásadní změně kvality příjmu televizního vysílání. Podstatné je, že bude divákům zachován rozsah programové nabídky pozemního digitálního televizního vysílání i při podstatném zúžení rozsahu rádiových kmitočtů, na nichž je možné tento typ televizního vysílání provozovat“.

„Zvýšením kvality se rozumí především možnost zachování šíře programové nabídky při podstatném zúžení využitelného rádiového pásma,“ zdůraznilo MPO.


Více o tématu čtěte ZDE:

DVB-T2 ve Sněmovně. Stanjura: Počkejme na souhlas EK. Havlíček: ODS je pokrytecká

DVB-T2 a konkurenční boj: Dotace soukromým firmám jsou opředeny ministerskými mýty

Masivní státní dotaci na DVB-T2 má dostat firma ČRa, která své zisky odvádí do zahraničí

České Radiokomunikace přiznaly, že od státu dostanou stovky milionů na vysílače DVB-T2