Ukrajina v rámci balíku pomoci od USA dostane i dalekonosné americké střely ATCMS.

Ukrajina v rámci balíku pomoci od USA dostane i dalekonosné americké střely ATCMS. V balíčku 61miliardové pomoci budou i taktické rakety ATCMS s doletem až 300 km. Potvrdil to předseda senátního výboru pro zpravodajské služby Mark Warner.

Ten zároveň uvedl, že poskytování americké pomoci pro Ukrajinu je výhodné, protože velmi silně oslabuje Rusko.

„Nyní a během posledních dvou let Ukrajinci s méně než třemi procenty našeho vojenského rozpočtu eliminovali 87 procent předválečných pozemních sil Ruska, 63 procent jejich tanků a 32 procent jejich obrněných transportérů bez ztráty jediného amerického vojáka, díky své odvaze a díky vybavení, které dostali od nás a našich evropských spojenců,“ zdůraznil Warner.

Uváděné podíly zničené techniky se vztahují k výzbroji zařazené k aktivním jednotkám sil Ruské federace před invazí a nezohledňují modernizované zbraně ze skladů, které Rusko nově pořídilo v průběhu války .

Warner takém podotkl, že nové „dodávky budou doslova spuštěny raketami delšího doletu ATACMS“.

Rakety ATCMS lze vypalovat z raketometů HIMARS a pásových M270. Ukrajina o takové zbraně dlouhodobě usilovala, protože umožňují zasáhnout ruské jednotky ve větší hloubce.

Sněmovna USA schválila po průtazích pomoc Ukrajině, Izraeli i Tchaj-wanu

Dolní komora amerického Kongresu, Sněmovna reprezentantů, před tím po dlouhých průtazích schválila balík za skoro 1,5 bilionu korun

Pro vyčlenění až 60,8 miliardy dolarů (1,44 bilionu korun) na podporu Ukrajiny hlasovalo 311 kongresmanů, proti bylo 112.

Nyní návrh poputuje do Senátu, kterým by měl podle očekávání projít. Prezident Joe Biden jej podle předchozích prohlášení poté urychleně podepíše.

Spojené státy jsou největším zahraničním vojenským podporovatelem Kyjeva, podle údajů Pentagonu mu od začátku války poskytly vybavení v hodnotě 44,2 miliardy dolarů (1,05 bilionu korun).

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po schválení finanční pomoci pro Ukrajinu uvedl, že je vděčný Sněmovně reprezentantů, oběma americkým politickým stranám a osobně předsedovi sněmovny za rozhodnutí, jež podle něj udrží chod dějin na správné cestě.

Rusko vydalo prohlášení, v němž uvedlo, že schválení návrhu zákona o vojenské pomoci Ukrajině jen způsobí smrt ještě více Ukrajinců, podle něj vinou „kyjevského režimu“. (sfr)