Rada Evropy označila Vladimira Putina za nelegitimního prezidenta Ruska. (Ilustrační foto).

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení. Současně vyslovilo přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem Ruska.

Rezoluce byla schválena ve Štrasburku. Popisuje, že byl Navalnyj vystaven mučení a nelidskému, ponižujícímu zacházení před svou smrtí v zajateckém táboře na ruském polárním kruhu v únoru. Popsala také jeho dřívější přežití při pokusu FSB o atentát, kdy v srpnu 2020 použili nervovou látku Novičok.

Podle rezoluce Rady Evropy proměnil Putin Rusko v diktaturu a březnové prezidentské volby nebyly ani svobodné, ani spravedlivé.

Rezoluce dále uvádí, že Putin vede válku nejen proti Ukrajině, ale i proti svým vlastním občanům.

Mezi nejzávažnější Putinovy ​​provinění od roku 2000 podle rezoluce patřila okupace Podněstří, invaze do Gruzie, válka na Ukrajině, likvidace svobody projevu, dezinformační válka vedená po celém světě, pronásledování a vraždy politických oponentů a „vytvoření systému legislativy, která kriminalizuje politické názory“.

Již loni v říjnu přijala Rada Evropy rezoluci, která naléhá na mezinárodní společenství, aby „po skončení jeho současného prezidentského období označilo Vladimira Putina za nelegitimního a ukončilo s ním veškeré kontakty, s výjimkou humanitárních záležitostí a úsilí o mír“. (sfr)