Premiér Fiala jednal v Bílém domě s prezidentem Bidenem: Shodli se na aktivní pomoci Ukrajině.

Český premiér Petr Fiala jednal v Bílém domě s americkým prezidentem Joe Bidenem: Shodli se na aktivní pomoci Ukrajině, která se už více než 2 roky brání ruské agresi. Šéf Bílého domu také ocenil českou muniční iniciativu.

Setkání s Bidenem se podle Fialy uskutečnilo v přátelské atmosféře. Tématem jednání byla i situace na Blízkém východě či ekonomické vztahy Česka a Spojených států.

„Rusko se nezastaví na Ukrajině,“ prohlásil na úvod schůzky v Oválné pracovně Biden.

Českému premiérovi poděkoval za muniční iniciativu a zdůraznil roli Severoatlantické aliance. Prohlásil také, že americký Kongres musí schválit pomoc Kyjevu nyní.

Schválení podpory ve výši šedesáti miliard dolarů (1,4 bilionu korun) už několik měsíců brání především americké vnitropolitické spory.

„Vztahy mezi našimi zeměmi jsou velmi silné a mají velmi dlouhou tradici,“ uvedl v Oválné pracovně před novináři Fiala.

Připomněl také, že munice, kterou Česko pro Ukrajinu prostřednictvím iniciativy s dalšími partnery shání, by měla dorazit na bojiště v horizontu týdnů. Podpora Ukrajiny musí prý trvat co nejdéle.

Evropa i Spojené státy musejí aktivně pomáhat Ukrajině, řekl také Fiala. Nemohou prý připustit, aby ruská agresivní politika zvítězila.

„Potřebujeme se vyrovnat s výzvami, jako jsou ruská agrese na Ukrajině, terorismus či složitá situace na Blízkém východě,“ uvedl Fiala. V takové situaci je podle něj hluboká bezpečnostní spolupráce demokratických zemí nutností.

Při brífinku po schůzce uvedl, že Biden ocenil roli Česka v současném světě i vzájemné vztahy. Fiala také připomněl, že podstatná budou i úterní jednání v americkém Kongresu.

Během dne se Fiala setkal také s ředitelem CIA Williamem Burnsem. (sfr)