Společnost Air Products představuje inovativní potravinářské technologie na DANUBIUS GASTRO.

Společnost Air Products (NYSE:APD) představila své nejnovější technologie pro zpracování potravin na mezinárodním veletrhu gastronomie Danubius Gastro, kterého se účastní zástupci významných firem z potravinářství a gastronomie.  Letošního ročníku, který se koná ve dnech od 11. do 14. dubna na výstavišti Incheba Expo v Bratislavě, se účastní na 133 domácích i zahraničních vystavovatelů.

Mezinárodní veletrh Danubius Gastro je jednou z největších akcí pro zájemce o potravinářství a gastronomii v regionu. Proto si společnost Air Products připravila ucelenou nabídku pro zpracovatele potravin a HORECA segment.

Na svém stánku vystavuje technologie a profesionální přístrojového vybavení pro výrobce potravin, od kryogenních řešení využívajících dusík nebo oxid uhličitý, přes ošetřování potravin pomocí ochranných atmosfér (MAP), až po využití technických plynů v potravinářském průmyslu jako je úprava nápojů, omračování v kontrolované atmosféře nebo čištění odpadních vod.

Mezi představenými technologiemi přímo na expozici je kryogenní vstřikovací systém Freshline® LIN-IS pro mísící stroje. Pomocí kapalného dusíku nebo oxid uhličitého snadno a efektivně dosahuje ideální teplotu pro zpracování surovin, například pro jejich tvarování nebo protlačování.

„Kapalný dusík a oxid uhličitý je oproti mechanickému chlazení nesrovnatelně rychlejší s vyšší kvalitou i kapacitou ošetřených produktů. Celý systém je řízen automaticky, přičemž vyhodnocování procesních parametrů nám umožňuje nastavovat ideální podmínky pro jednotlivé výrobky a dosahovat tak ty nejlepší výsledky v maximálně úsporném režimu,“ popsal Jan Král, specialista na potravinářské aplikace ze společnosti Air Products.

Navíc mohou být instalovány na libovolný typ směšovacího zařízení, takže jsou řešením pro velké korporace i pro malé firmy.

Návštěvníci si také mohou prohlédnout linku na balení potravin v modifikované atmosféře (MAP), která výrazně prodlužuje trvanlivost i kvalitu potravinářských výrobků.

„K vytvoření ochranné atmosféry kolem potravin používáme buď specifický jednosložkový plyn, nebo směs plynů. Tato ochranná atmosféra v kombinaci s vhodným balicím materiálem a v mnoha případech i s nižší teplotou skladování pomáhá zachovat chuť, vzhled a zdravotní nezávadnost po výrazně delší dobu,“ vysvětlil Král, proč je výhodné balit potraviny do upravené atmosféry bez použití jiných konzervantů.

Všechny prezentované technologie a řešení pro využití plynů Air Products v potravinářství jsou špičkou ve svém oboru a výrobcům umožňují zrychlit a zefektivnit výrobní proces, snížit ztráty při výrobě i distribuci a umožňují jim lépe uspokojit očekávání zákazníků. (sfr)