Macron přijel do Prahy podpořit EdF v tendru na Dukovany: Slíbil "jaderný Airbus".

Francouzský prezident Emmanuel Macron přijel do Prahy mj. podpořit francouzskou firmu EdF v tendru na stavbu nových jaderných bloků v elektrárně Dukovany. Uvedl, že česká jaderná renesance může nastartovat nový „Airbus“. 

Francouzská EDF a konkurenční korejská KHNP mají do 15. dubna předložit závazné nabídky na vybudování až čtyř bloků v českých jaderných elektrárnách v Dukovanech a Temelíně.

Macron v Praze vystoupil na Česko-francouzském jaderném fóru. V projevu podpořil úsilí francouzské EDF získat kontrakt na vybudování jaderných bloků v České republice.

„Chci potvrdit plnou podporu Francie této nabídce (EDF) pro český jaderný program,“ prohlásil Macron před zástupci českého a francouzského průmyslu na setkání v pražském Rudolfinu.

„Česká jaderná renesance počínaje projektem v Dukovanech má potenciál povzbudit evropskou přitažlivost pro technologii reaktorů EPR, která je stoprocentně evropská. A jestliže vytvoříme suverénní evropský průmyslový řetězec pro jaderné projekty, věřím, že by to mohl být základ pro ‚Airbus‘ jaderného sektoru,“ deklaroval Macron.

Dnes budované reaktory mají fungovat 60 a více let, takže by měly pracovat i v roce 2100.

„Proto je zásadní, abychom měli dlouhodobou perspektivu rozvoje našeho odvětví… Můžete počítat s plným nasazením EDF, aby pokračovalo úspěšné partnerství s českým průmyslem a doufejme také společná výstavba velkých projektů tady i na jiných místech,“ zdůraznil generální ředitel EdF Luc Rémont.

Výroba elektrické energie loni v Česku klesla meziročně o 10 procent na 72 terawatthodin (TWh). Na jaderné elektrárny v Dukovanech a Temelíně z toho připadlo 30,4 TWh. (sfr)