Prezident Macron na summitu pohrozil nasazením západních vojáků ve válce na Ukrajině. (Ilustrační foto).

Francouzský prezident Emmanuel Macron na summitu vybraných států pohrozil nasazením vojáků západních zemí ve válce na Ukrajině. Podporu pro takový záměr však zatím nenašel. Do války nechce zapojit své vojáky například ani Německo. 

Macron nevyloučil možnost nasazení pozemních jednotek své země na Ukrajině. Odmítl však specifikovat, které státy nasazení svých vojáků zvažují.

Summitu v Paříži se zúčastnilo přes 20 hlav států či šéfů vlád. Ke shodě na případném vyslání vojáků západních zemí na Ukrajinu se však politici neshodli.

Předseda české vlády Petr Fiala ještě před summitem uvedl, že Česká rpeublika nevyšle své vojáky bojopvat na Ukrajinu.

Macron prohlásil, že v budoucnosti nelze vyloučit žádnou možnost. Každá země by však podle něho měla mít svrchované právo rozhodnout o svém postoji.

Francouzský pezident také oznámil vznik nové koalice států, které budou Ukrajině dodávat rakety a munici se středním a dlouhým dosahem. Navíc se plánuje mobilizace další munice pro Ukrajinu ze zásob třetích států.

„Jsme přesvědčeni, že porážka Ruska je nezbytná pro bezpečnost a stabilitu v Evropě,“ uvedl Macron.

„Zajišťujeme naši bezpečnost pro dnešek a zítřek,“ podotkl dále s tím, že není zájmem Francie vstupovat do války s ruským lidem.

Macron odmítl uvést, které země zvažují vyslání vojáků a zdůraznil, že preferuje strategickou nejednoznačnost v této otázce.

Účastníci konference se dohodli na iniciativách týkajících se kybernetické obrany, společné výroby zbraní a obrany zemí ohrožených ruskou ofenzívou, zejména Moldavska.

Rovněž se zavázali podpořit Ukrajinu v blízkosti hranice s Běloruskem pomocí nevojenských opatření, včetně odminování.

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně vyloučil dodání řízených střel s plochou dráhu letu Taurus na Ukrajinu. Jako důvod uvedl riziko zapojení Německa do války.

Ukrajina opakovaně žádá Německo o střely Taurus, které jsou schopny zasahovat cíle až do 500 kilometrů. Podle Kyjeva tento typ munice potřebuje k zasahování ruských pozic při současné protiofenzivě.

„To, co Ukrajině chybí, je munice…,“ podotkl Scholz. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Česká republika nepošle vojáky bojovat na Ukrajinu, oznámil premiér Fiala v reakci na Fica

Německý parlament odhlasoval dodávky raket dlouhého doletu pro Ukrajinu