Česká republika nepošle vojáky bojovat na Ukrajinu, oznámil premiér Fiala před odletem na "ukrajinský summit" politických lídrů v Paříži.

Česká republika nepošle vojáky bojovat na Ukrajinu, oznámil premiér Petr Fiala v reakci na spekulace, s nimiž přišel v projevu slovenský premiér Robert Fico. Fiala také ubezpečil veřejnost, že vláda neplánuje zavádět povinnou vojnu s tím, že o tzv. administrativních odvodech by se teprve muselo jednat.

Fiala to uvedl před odletem na summit lídrů v Paříži, kde se bude řešit pomoc Ukrajině.

„Česká republika nebude vysílat žádné vojáky na Ukrajinu, ani zavádět povinnou vojenskou službu,“ uvedl Fiala.

Reagoval tím na výroky Roberta Fica, který v projevu mimo jiné prohlásil, že zabrání poslání slovenských vojáků na Ukrajinu.

Fiala také reagoval na spekulace o tom, jak se Ficova vyjádření projeví na nadcházejícím jednání Visegrádské čtyřky.

„Určitě se projeví. Se slovenským ani maďarským předsedou vlády v mnoha věcech nesouhlasím, diskutovat ale musíme, abychom nezablokovali mnoho důležitých věcí,“ zdůraznil Fiala s tím, že s Ficem v mnoha věcech nesouhlasí, jednat s ním ale nepřestane.

„Všichni si přejeme mír, k němu vede ale cesta jen tak, že zabráníme agresorovi útočit. K míru nikdy nevedlo složení zbraní a vzdání se agresorům. Máme s tím zkušenosti i z našich zemí,“ podotkl dále Fiala.

Ptohlásil také, že všechny své názory na Ukrajinu řekne Ficovi i z očí do očí.

Podle francouzských představitelů se na pařížském summitu bude jednat o způsobech, jak napadené zemi pomáhat efektivněji a rozhodněji.

Ukrajinští představitelé před tím uvedli, že zhruba polovina západní vojenské pomoci se do země dostává se zpožděním.

Jednání „ukrajinského summitu“ v Paříži se vedle Fialy a prezidenta Macrona mají zúčastnit i německý kancléř Olaf Scholz, britský ministr zahraničí David Cameron, polský prezident Andrzej Duda či nizozemský premiér Mark Rutte.

Přijet má však také slovenský premiér Robert Fico, který je kritický k další vojenské pomoci Ukrajině. V neděli uvedl, že z agendy jednání „běhá mráz po zádech“ a na pondělí kvůli summitu svolal mimořádné jednání vlády a zasedání bezpečnostní rady státu. (sfr)