Německý parlament odhlasoval dodávky raket dlouhého doletu pro Ukrajinu. (Ilustrační foto).

Německý parlament odhlasoval dodávky raket dlouhého doletu pro Ukrajinu. Spolkový sněm sice nejdříve odmítl opoziční návrh na dodávky řízených střel Taurus na Ukrajinu. Následně však schválil vládní návrh dodat Kyjevu „nezbytné zbraňové systémy dlouhého doletu“.

Opoziční CDU/CSU navrhovala „okamžité dodání požadovaných zbraňových systémů dostupných v Německu včetně řízených střel Taurus“. S tím ovšem vládní SPD, Zelení a FDP nesouhlasily. Proti raketám dlouhého doletu Taurus hlasovalo 480 poslanců, 182 bylo pro a pět se zdrželo.

Vládní koalice pak podala vlastní návrh, v němž je zmíněna také dodávka zbraní dlouhého doletu, i když se v něm slovo Taurus neobjevuje.  Vládní návrh dodat Ukrajině „zbraňové systémy dlouhého doletu“ podpořilo v hlasování 382 poslanců, proti bylo 284 a dva se zdrželi.

Do kategorie „zbraňové systémy dlouhého doletu“ by podle politiků ze strany Zelených a FDP měly spadat řízené střely Taurus s dosahem 500 kilometrů.

Střely Taurus mají v nemodifikované verzi dolet až 500 kilometrů a mohou tak teoreticky na ruském území zasáhnout i Moskvu. Současně jsou schopny efektivně ničit i armádní bunkry nebo skladiště.

Ukrajina požaduje rakety Taurus už mnoho měsíců. Německý kancléř Olaf Scholz se ještě o víkendu přímé odpovědi na otázky novinářů ohledně dodávek těchto střel na Ukrajinu vyhnul.

Německo je největší dodavatel zbraní na Ukrajinu ze zemí EU a celkově druhý největší po Spojených státech. Berlín na Ukrajinu dodal mimo jiné systémy protivzdušné obrany IRIS-T a Skynex, bojová vozidla pěchoty Marder, tanky Leopard nebo radary TRML.

Rakety Taurus vyrábí britská zbrojovka MBDA. Parametry jsou podobné jako u střel Storm Shadow, které už ukrajinská armáda získala dříve a úspěšně je využívá na obranu před ruskou vojenskou invazí. (sfr)