Válka zničila 30 procent ekonomiky na Ukrajině. Země již přišla o pětinu území.

Ruská vojenská agrese zničila zhruba 30 procent ukrajinské ekonomiky. Ukrajina přišla asi o pětinu svého území a až 3,5 milionu pracovních míst. Více než deset milionů lidí bylo nuceno opustit své domovy kvůli válce, přičemž mnozí z nich hledali útočiště v zahraničí. 

Prohlásil to ukrajinský premiér Denys Šmyhal v rozhovoru pro japonskou televizi NHK během návštěvy v Tokiu.

Ukrajina čelí ruské agresi od února 2022. Světová banka odhadla, že náklady na poválečnou obnovu Ukrajiny by se ke konci roku 2023 vyšplhaly na 486 miliard dolarů.

Šmyhal poukázal na rozsáhlé škody na infrastruktuře, zejména na 8400 kilometrech silnic, které byly válečným konfliktem na Ukrajině poškozeny.

Nejvážnější škody podle něho postihly domovy, když téměř dva miliony domácností byly zasaženy.

V okolí Kyjeva například Rusové poškodili více než 29 tisíc budov, ale pouze tři pětiny z nich byly dosud opraveny od doby, kdy se ruské síly z okolí hlavního města stáhly na jaře 2022.

Premiér Šmyhal zdůraznil, že Japonsko má bohaté zkušenosti s obnovou země po katastrofách, jako jsou zemětřesení či tsunami, a že tyto zkušenosti a technologie mohou výrazně přispět k obnově Ukrajiny, zejména infrastruktury, domů, podniků, mostů a silnic. (sfr)