EU se dohodla na 13. balíku sankcí proti Rusku. Sankcionovat chce i Čínu a Kimovu KLDR. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Evropská unie se dohodla na třináctém balíku protiruských sankcí kvůli vojenské agresi proti Ukrajině. Kromě Ruska mají sankcím čelit například i čínské firmy a jeden severokorejský politik. Půjde o trest za poskytování vojenské pomoci Rusku. 

Informovalo o tom belgické předsednictví Rady EU.

Sankce uvítala už také Evropská komise.

Má jít o jeden z nejširších sankčních balíků Evropské unie proti Rusku.

Byla zahájena oficiální procedura jeho zavedení. Platný by měl být od soboty 24. února, na kterou připadá druhé výročí ruské invaze.

Dokument například omezuje dovoz výrobků trojice čínských firem kvůli dodávkám materiálu pro ruskou armádu či sankce vůči severokorejskému ministrovi obrany Kchang Sun-namovi za poskytnutí raket Rusku.

EU podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella plánuje přijetí nových protiruských sankcí kvůli pátečnímu úmrtí opozičního politika Alexeje Navalného.

„Vyšleme zprávu o podpoře ruské opozici na obou frontách, politické i vojenské, musíme pokračovat v naší podpoře Ukrajině i obyvatel Ruska, kteří chtějí žít ve svobodě,“ prohlásil Borell.

Ten dokonce chce, aby se po Navalném jmenoval celý sankční režim.

Sankcím by podle něj měly čelit osoby a instituce zodpovědné za úmrtí kritika ruského prezidenta Vladimira Putina. (sfr)