(Ilustrační foto)

Evropská unie (EU) se bez ruského plynu obejde. Evropa nevidí potřebu prodlužovat dohodu o tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu, které skončí platnost na konci letošního roku. 

Uvedla to komisařka EU pro energetiku Kadri Simsonová, podle které analýza EU ukázala, že země obsluhované tranzitní trasou plynu – mezi něž patří Rakousko, Itálie a Slovensko – by byly schopny zajistit alternativní dodávky.

„Nemáme zájem prodloužit třístrannou dohodu o tranzitu plynu s Ruskem, jejíž platnost vyprší do konce tohoto roku,“ řekla Simson na zasedání výboru Evropského parlamentu.

Podle S&P Global Commodity Insights dostává Evropa přes Ukrajinu ročně kolem 12 miliard m3 plynu. Rusko před válkou na Ukrajině dodávalo Evropě 155 miliard m3 plynu ročně.

Analytici však upozornili, že ukončení tranzitní dohody s  Ukrajinou by mohlo způsobit mírné zvýšení evropských cen plynu, ale neohrozilo by to celkovou energetickou bezpečnost Evropy.

Země EU masivně investovaly do zkapalněného zemního plynu (LNG) a obnovitelné energie, aby nahradily dodávky z Moskvy. Pomohl také prudký pokles poptávky po plynu, částečně způsobený slabou průmyslovou aktivitou.

Podle pětileté dohody o tranzitu plynovodů mezi Moskvou a Kyjevem vyváží Rusko plyn do Evropy přes Ukrajinu a platí Ukrajině za používání její sítě plynovodů.

Ukrajina nemá v plánu vstupovat do jednání s Ruskem o prodloužení dohody.Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov už dříve řekl, že pokud nebude dohoda s Ukrajinou prodloužena, Rusko najde alternativní cesty k vývozu svého plynu. (pet)