Rakušanův evropský ministr Dvořák ucukl: Zmocněnec pro přijetí eura nakonec nebude. (Ilustrační foto).

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) nakonec nebude mít zmocněnce pro přijetí eura. Po jednání koaličních představitelů to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Ekonom Petr Zahradník, kterého Dvořák do funkce zmocněnce jmenoval v pondělí, bude nadále působit „jen“ jako Dvořákův poradce.

Koaliční předáci se shodly, že si vláda vyžádá stanovisko Národní ekonomické rady vlády (NERV) k vyhodnocení problematiky výhodnosti vstupu ČR do ERM II do října. Zajištěním úkolu bude pověřen koordinátor NERV David Havlíček.

Legislativní otázky související s případným vstupem ČR do mechanismu nebo eurozóny vyhodnotí Legislativní rada vlády taktéž do října, oznámil Fiala.

O dalším postupu pak kabinet rozhodne na základě těchto analýz a ekonomických výsledků letošního roku, dodal ministerský předseda.

Fiala na úterý svolal vůbec první dohodovací řízení pětikoalice v reakci na Dvořákovo pondělní rozhodnutí jmenovat svého zmocněnce.

Ministra za to další koaliční strany kritizovaly, neboť se vláda neshodla na obsazení pozice národního koordinátora pro zavedení eura.

Posledním kooordinátorem pro euro byl do roku 2017 Oldřich Dědek.

„Máme konkrétní úkoly, termíny, zodpovědnosti. Docela mě zaskočilo, že prý po 20 letech dosud neexistují například analýzy dopadů přijetí eura do právního, respektive ústavního pořádku. I tento deficit bude teď díky výsledkům dnešního jednání vlády napraven,“ uvedl Dvořák.

Podotkl také, že Zahradník je skvělý odborník a je jedno, zda se jeho funkce nazývá zmocněnec, nebo poradce. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

„Evropský ministr“ Dvořák jmenoval Zahradníka svým zmocněncem pro přijetí eura