"Evropský ministr" Dvořák jmenoval Zahradníka svým zmocněncem pro přijetí eura. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) dnes jmenoval svým zmocněncem pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura ekonoma Petra Zahradníka. Tento ekonom a analytik se dlouhodobě specializuje právě na Evropskou unii. Je také členem Národní ekonomické rady vlády (NERV).

„Jmenoval jsem svého poradce Petra Zahradníka zmocněncem pro vstup do ERM II a přijetí eura,“ uvedl Dvořák.

S tím, že Hnutí Starostové a nezávislí dlouhodobě usiluje o obsazení pozice národního koordinátora pro přijetí eura, na čemž ale zatím nepanuje shoda.

„S ohledem na probíhající debatu o euru jsem se rozhodl jmenovat zmocněnce pro otázky eura v rámci svého týmu,“ vysvětlil Dvořák.

Hlavní agendou tohoto zmocněnce bude „aktivní zapojení do veřejné diskuse o plnění maastrichtských kritérií a dalších krocích, které nás připraví na budoucí přijetí společné měny“.

„Jsem přesvědčen o tom, že ekonom Petr Zahradník je člověk na svém místě a že právě on dodá debatě o euru potřebnou dynamiku,“ podotkl ministr Dvořák.

O obnovení funkce národního koordinátora pro euro se začalo veřejně diskutovat poté, co ve svém novoročním projevu oživil prezident Petr Pavel otázku přijetí eura v České republice.

Čtyři vládní strany – STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Piráti – funkci koordinátora podpořily, negativně se k tomu postavila ODS.

Posledním národním koordinátorem ČR pro zavedení eura byl do roku 2017 Oldřich Dědek. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Prezident Petr Pavel v novoročním projevu volal po přijetí eura v České republice