Prezident Petr Pavel v novoročním projevu volal po přijetí eura v České republice. (Ilustrační foto).

Prezident Petr Pavel v novoročním projevu volal po přijetí eura v České republice. Ve svém projevu také ocenil, že ČR konečně plní závazek Severoatlantické aliance dvou procent HDP na obranu. Fialovu vládu pochválil za to, že se vládní koalice dokáže shodnout a činí i nepopulární kroky.

Prezident Petr Pavel ocenil, že se strany vládní koalice dokážou dohodnout, postrádá u nich schopnost jejich kroky vysvětlovat. Prohlásil také, že je načase zahájit kroky k přijetí eura.

Pavel podotkl, že ČR konečně plní závazek Severoatlantické aliance dvou procent HDP na obranu. Druhým mezinárodním závazkem je právě přijetí eura.

„Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění tohoto závazku dovedou,“ konstatoval.

Zdůraznil také, že společná měna je pro naši malou otevřenou ekonomiku „logickou budoucností“.

Prezident se na úvod novoročního projevu věnoval střelbě na pražské filozofické fakultě.

„Mysleli jsme, že se taková tragédie stát nemůže,“ připomněl prezident. „Jako společnost musíme překonat strach,“ dodal s tím, že nás krutost a násilí nesmí zastrašit.

„Nehledejme další viníky, viník je jeden,“ prohlásil.

Apeloval, aby se lidé nevzdávali kvůli strachu svých svobod.

V další části projevu se prezident věnoval tuzemské politice.

„Přesto, že nalézat shodu v pěti je jistě složité, jsme již dva roky takových svárů ze strany vlády ušetřeni. Za to jsem rád,“ podotkl Pavel.

Vládou zvolené cesty k řešení zadlužení země jsou podle prezidenta „občas křivolaké“ a poznamenané „vyvažováním požadavků v pětikoalici“.

Pavel připomněl, že úkolem opozice je kritika vlády a předkládání alternativ. „Tento úkol jí vláda ulehčuje tím, že se jí nedaří vysvětlovat svá opatření a reformní kroky, nedaří se jí přesvědčovat občany a tím je získat na svou stranu,“ uvedl dále s tím, že některé změny jsou nezbytné.

Prezident se obrátil i na mladé lidí, kteří čelí řadě výzev a nároků, jež zásadně ovlivňují jejich životy.

„Vím, že vaše představa ideálního života a rodiny je jiná než u vašich rodičů, že vidíte v současném světě nespravedlnosti v rozdělení moci i bohatství. Přesto mám pocit, že vaše hodnoty jsou mnohdy pevnější, než se kterými jsme do dospělého života vstupovali my,“ dodal prezident.

Konstatoval také, že mladá generace byla vždy nositelem změn, a apeloval na mladé, aby se zapojili a snažili se „měnit věci k lepšímu“. (sfr)