Na distribučním území EG.D odebrali zákazníci vloni nejméně plynu za posledních deset let. (Ilustrační foto).

Již druhý rok za sebou zaznamenala distribuční společnost EG.D, člen skupiny E.ON, klesající spotřebu energií. Projevilo se to hlavně u plynu, kterého odběratelé spotřebovali v roce 2023 dohromady o 11 % méně než v roce 2022, a dokonce o čtvrtinu méně než v roce 2021. U elektřiny byla spotřeba o 6 % nižší oproti roku 2022 a vůči roku 2021 pak menší o desetinu. 

„Loňská celková spotřeba elektřiny byla vůbec nejnižší za posledních devět let. Naposledy naši zákazníci odebrali tak malé množství v roce 2014, a to zhruba o 2,2 % než v roce 2023. U plynu pak dosáhla spotřeba dokonce desetiletého minima,“ uvedl David Šafář, člen představenstva společnosti EG.D.

„Turbulentní období na energetickém trhu v posledních letech viditelně změnilo návyky klientů. Lidé hledali cesty, jak na energiích ušetřit a efektivní nakládání s nimi se ukázalo jako jedna z možností. I když ceny aktuálně poklesly oproti těm z minulých let, trend šetření přetrvává dál,“ dodal Šafář.

Odběratelé E.GD vloni spotřebovali lehce přes 13 milionů MWh elektřiny. Pro představu, normální domácnost, která podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) spotřebuje 3 MWh za rok, by takové množství elektrické energie spotřebovávala 4 343 515 let.

Plynu pak zákazníci EG.D odebrali téměř 265 milionů m3.

Spotřebu snižovalo i nadprůměrně teplé počasí

Dlouhodobý trend šetření, který začal předloni, potvrzují i data za prosinec 2023. Klienti společnosti EG.D, která distribuuje plyn v Jihočeském kraji a v okrese Pelhřimov a elektřinu v Jihočeském a v Jihomoravském kraji, v částech Zlínského a Olomouckého kraje a na Vysočině, spotřebovali o 9,5 % méně plynu než ve stejném měsíci roku 2022.

U elektřiny byla potom spotřeba nižší o téměř 3 % než v prosinci 2022.

„Vliv na spotřebu elektrické energie i zemního plynu mělo jak v prosinci, tak i v ostatních měsících roku 2023, i velmi teplé počasí,“ dodal Šafář.

Prosinec 2023 byl s průměrnou teplotou 2°C na distribučním území EG.D vůbec nejteplejším za poslední tři roky. Spotřebitelé i z tohoto důvodu odebrali v posledním měsíci loňského roku o 3,5 milionů m3 plynu oproti roku 2022 a dokonce o 9,2 milionů m3 než v roce 2021.

Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu byl celý rok 2023 nadmíru teplý napříč celým distribučním územím EG.D. S průměrnou teplotou 10,5 °C dokonce nejteplejší za posledních čtyři roky. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

NEJ ENERGIE


VŠE O ENERGETICE ČTĚTE ZDE:

ENERGETICKÉ NOVINY