Rezidence Nová Waltrovka v Praze byla zkolaudována. Ulice tam již dostaly svá jména.

Rezidence H1H2 na Nové Waltrovce úspěšně prošla procesem kolaudace. Ulice na Nové Waltrovce dostaly svá jména. Ponesou jména československých hokejových reprezentantů a hokejových mistrů světa z konce 40. let. Záměr schválila Místopisná komise rady hl. m. Prahy a následně i Rada hl. m. Prahy.

Společnost Penta Real Estate dokončila první etapu výstavby v lokalitě Nová Waltrovka koncem loňského roku. Ta zahrnuje dvě kancelářské budovy, Metalica a Legatica, budovu nového hotelu Zleep a 78 bytů.

Dokončena byla i široká promenáda v úseku mezi Jinonicemi a Radlicemi, která nabízí řadu míst pro odpočinek a volnočasové aktivity.

Pojmenování ulic po třech hokejových legendách podpořila i městská část Praha 5 a oceňuje jej i vedení Českého svazu ledního hokeje.

„Jde o příběh komunistického bezpráví, který nesmí být zapomenutý. Jsme potěšeni, že ulice na Nové Waltrovce ponesou jména hrdinů z olympiády ve Svatém Mořici a z hokejových šampionátů 1947 a 1949, a věříme, že se na takové adrese bude dobře bydlet i obyvatelům této nové městské čtvrti. Je to vůbec poprvé, kdy bude vězněným hokejistům vzdána čest tímto způsobem,“ uvedl Martin Mafka, vedoucí projektového řízení společnosti Penta Real Estate.

Centrální náměstí Nové Waltrovky ponese jméno Augustina Bubníka. Vladimír Kobranov dá jméno ulici v západní části mezi hotelem Zleep a rezidenčními domy. Po Václavu Roziňákovi bude pojmenovaná komunikace, která spojí Radlickou ulici s plánovanou zástavbou na severním úbočí nad Novou Waltrovkou.

Projekt Nová Waltrovka navazuje na úspěšnou revitalizaci rozsáhlého území po bývalé velmi slavné továrně na letecké motory Walter. V letech 2014–2021 vznikla v této části pražských Jinonic nová čtvrť, v několika etapách výstavby zde vzniklo 700 bytových jednotek, mateřská školka, dvouhektarový park a několik kancelářských budov.

Dalším etapám výstavby na Nové Waltrovce bude dominovat rezidenční výstavba, se čtyřmi stovkami dalších bytů a obchody.

„Radlické údolí v posledních letech proměňujeme ze zanedbaného brownfieldu na živou městskou čtvrť. Na místě kdysi tradičního strojírenského podniku vyrostla kromě bytů a kanceláří také nová školka nebo krásný park. Noví rezidenti si život zde pochvalují. Nepochybuji, že i na Nové Waltrovce se bude žít a pracovat skvěle,“ uvedl Pavel Streblov, obchodní ředitel pro komerční výstavbu společnosti Penta Real Estate.

Rezidenční výstavba je plánovaná v severní polovině areálu, dále od rušné Radlické ulice. V první etapě bylo rozestavěno 78 bytů všech velikostí. Další etapa výstavby bytů začne na jaře 2024. Postupně zde vyrostou další čtyři stovky bytů. Projekt Nová Waltrovka počítá také s novou školou, sportovištěmi a hřišti, ale i restaurací v objektu původní slévárny. (sfr)