Spotřeba tepla v roce 2023 meziročně klesla o 6 procent. (Ilustrační foto)

Lidé v Česku loni šetřili plynem i elektřinou. Spotřeba tepla meziročně klesla o 6 procent. Důvodem bylo hlavně nadprůměrně teplé počasí – rok 2023 byl oproti teplotnímu průměru posledních 14 let o deset procent teplejší.

Informovalo o tom Teplárenské sdružení ČR.

Podle ředitele Teplárenského sdružení ČR Martina Hájka byl rok 2023 o 6,7 procenta méně náročný na vytápění než rok 2022 a dodávka tepla klesla podle předběžných dat meziročně o 6 procent.

„Oproti dlouhodobému průměru byla náročnost loňského roku na vytápění nižší o 10 procent. Při správně nastavených zálohách mohou domácnosti očekávat při konečném vyúčtování dodávky tepla za rok 2023 převážně mírné přeplatky,“ dodal Hájek.

Meziročně chladnější byly loni měsíce únor a květen, srovnatelné pak duben a listopad. Naopak výrazně teplejší loni byly září a říjen, kdy se topilo jen 17 dnů.

„Porovnání spotřeby tepla v listopadu 2023 se stejným měsícem roku 2022 ukazuje nárůst spotřeby tepla o šest procent, ačkoli teplotně byly oba měsíce téměř shodné. To naznačuje, že se lidé postupně vracejí k normálu, a mírně zvýšili teplotu v bytech. Uvidíme, zda další měsíce probíhající topné sezony tento trend potvrdí,“ uvedl Hájek.

Lidé loni šetřili i plynem a elektřinou. Spotřeba zemního plynu loni podle analýzy společnosti EGÚ Brno meziročně klesla o 7 procent, na 7,1 miliardy metrů krychlových, což bylo nejméně od roku 1994. (pel)

VŠE O ENERGETICE ČTĚTE ZDE:

ENERGETICKÉ NOVINY