MPO zahájilo 2. část veřejné konzultace k národnímu klimaticko-energetickému plánu ČR. (Ilustrační foto).

Síkelovo MPO zahájilo 2. část veřejné konzultace k národnímu klimaticko-energetickému plánu ČR. Cílem Vnitrostátního plánu České republiky v oblasti energetiky a klimatu je podle MPO „zajistit bezpečnou, udržitelnou, konkurenceschopnou a cenově dostupnou energii“.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce do přípravy plánu zapojit i širší veřejnost, proto nyní spustilo druhou část veřejné konzultace.

Do 29. února 2024 je možné zasílat odpovědi na připravené otázky skrze interaktivní formulář. Zapojit se mohou firmy, veřejné či akademické instituce i jednotlivci. 

Loni v říjnu vzala vláda ČR na vědomí návrh aktualizace národního klimaticko-energetického plánu. Tento dokument je zveřejněn na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu.

V první polovině roku 2024 bude materiál dokončen a finální verze bude předána zástupcům Evropské komise do konce letošního června.

Informace získané z dotazníku budou sloužit pro potřeby Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva životního prostředí v rámci přípravy návrhu aktualizace Vnitrostátního plánu ČR v oblasti energetiky a klimatu. Souhrn obdržených příspěvků a podnětů bude zveřejněn na webu Ministerstva průmyslu a obchodu.

Dne 18. října 2023 vzala vláda ČR na vědomí návrh aktualizace Vnitrostátního plánu České republiky v oblasti energetiky a klimatu, který nastiňuje způsob, jak česká ekonomika projde procesem dekarbonizace a jak bude plnit své evropské klimaticko-energetické závazky do roku 2030.

Návrh aktualizace Vnitrostátního plánu České republiky v oblasti energetiky a klimatu byl zpracován na základě požadavku nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1999 o správě energetické unie a opatření v oblasti klimatu a obsahuje cíle a politiky ve všech pěti rozměrech energetické unie na období 2021-2030 s výhledem do roku 2050.

Stěžejní část Vnitrostátního plánu tvoří nastavení příspěvku ČR ke klimaticko-energetickým cílům EU v oblasti snižování emisí, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů energie a zvyšování energetické účinnosti. Struktura a náležitosti Vnitrostátního plánu respektují výše zmíněné nařízení.

Do konce 1. pololetí 2024 bude probíhat iterativní proces s Evropskou komisí, předložení finální verze je plánováno do 30. června 2024.

Pro přípravu konečné verze bude nad návrhem aktualizace Vnitrostátního plánu pokračovat odborná, veřejná a politická debata.

Návrh bude také sloužit jako podklad pro aktualizaci Státní energetické koncepce a Politiky ochrany klimatu, jejíž konečné podoby budou promítnuty také do Vnitrostátního plánu. (sfr)

MPO: Aktualizace Vnitrostátního plánu České republiky v oblasti energetiky a klimatu, říjen 2023


VŠE O ENERGETICE ČTĚTE ZDE:

ENERGETICKÉ NOVINY