Francie slíbila Ukrajině dalších 40 raket dlouhého doletu SCALP-EG. (Ilustrační foto).

Francie slíbila Ukrajině dodání dalších 40 raket dlouhého doletu SCALP-EG. Uvažuje také o poskytnutí dalších 12 houfnic. Ukrajina by tak získala další střelivo pro své dlouhé útoky. Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil, že Paříž poskytne Ukrajině další čtyři desítky raket SCALP-EG, tedy francouzské obdoby britských střel Storm Shadow.

Tento druh raket s plochou dráhou letu Ukrajina dosud používala zejména k útokům na cíle na okupovaném Krymu, kde zničila několik ruských lodí, ponorku třídy Kilo, budovu velitelství ruské Černomořské flotily a z velké části vyhnala ruská válečná plavidla ze Sevastopolu do vzdálenějších přístavů.

Od Francie jich měla v první várce dostat 50.

Velká Británie dodala Ukrajině střely s plochou dráhou letu Storm Shadow, které ukrajinským silám umožnila zasáhnout cíle na dlouhé vzdálenosti, včetně Ruskem okupovaného Krymu.

Vedle toho toho měla Ukrajina získat i americké rakety ATACMS, které poprvé použila loni v říjnu při útoku na ruské letecké základny v Luhansku a Berďansku.

Rakety dlouhého doletu by mohlo Ukrajině dodat i Německo. Konkrétně jde o střely Taurus, které Berlín podle dřívějších zpráv plánoval upravit tak, aby měly menší dostřel a Ukrajina je – podobně jako ostatní dodané druhy raket – nemohla použít na útoky hluboko na ruském území.

Německo je ve vojenské pomoci Ukrajině celkově druhým největším dodavatelem – po Spojených státech.

Francouzský ministr obrany Lecornu přislíbil další děla pro Kyjev. Ministr Lecornu při slavnostním zahájení „dělostřelecké koalice pro Ukrajinu“ přislíbil, že Francie zaplatí výrobu dalších dvanácti samohybných houfnic Caesar pro bránící se zemi. S tím, že spojenecké země zaplatí výrobu dalších šedesáti děl tohoto typu.


VÍCE O TÉMATU ZBRANÍ ČTĚTE NA BUSINESS DEFENCE NEWS