V Česku bylo loni provedeno celkem téměř 620 tisíc změn dodavatelů energie. (Ilustrační foto).

V České republice bylo v roce 2023 provedeno celkem 619 657 změn dodavatele energie. To je o 19 procent méně změn dodavatele, než v roce 2022. 

Vyplynulo to z dat Operátora trhu s elektřinou (OTE).

Více změn odběratelé provedli u dodavatelů elektřiny. Dodavatele elektřiny loni odběratelé změnili v 448351 případech. Meziročně je to asi o 14 procent méně.


ZMĚNY DODAVATELE ELEKTŘINY V ROCE 2023

Tabulka udává počet odběrných a předávacích míst (OPM), na kterých byla potvrzena změna dodavatele a vyjadřuje:
celkový počet odběrných a předávacích míst (OPM), u kterých došlo v daném kalendářním měsíci ke změně dodavatele (v případě, že je na jednom EAN OPM k jednomu dni více paralelních vyhodnocených změn dodavatele, je toto považováno za jednu změnu dodavatele).

Zdroj: OTE


U plynu provedli spotřebitelé 171 306 změn dodavatele, což je meziročně o zhruba 30 procent méně.

Nejvíce změn odběratelé provedli hned na začátku roku 2023. Za leden operátor evidoval téměř čtvrtinu všech změn loňského roku. Naopak na jaře klesl počet změn dodavatelů u elektřiny i plynu na minimum, důvodem byly zejména malé rozdíly mezi nabídkami dodavatelů, kdy velká část z nich ještě nabízela ceny na úrovni vládních stropů.


ZMĚNY DODAVATELE PLYNU V ROCE 2023

Tabulka udává počet odběrných a předávacích míst (OPM), na kterých byla potvrzena změna dodavatele a vyjadřuje celkový počet odběrných a předávacích míst (OPM), u kterých došlo v daném kalendářním měsíci ke změně dodavatele.
Zdroj: OTE

V loňském roce platily v Česku cenové limity na elektřinu a plyn, které zavedla vláda. Všichni odběratelé tak platili maximálně 6000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 korun za jednu MWh plynu. K tomu se připočítávaly distribuční poplatky.

Platnost cenových stropů skončila závěrem loňského roku. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

NEJ ENERGIE


VŠE O ENERGETICE ČTĚTE ZDE:

ENERGETICKÉ NOVINY